Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Basnoslovno blago

Otvorene posljednje komore, pronađeno blago vrijedno 22 milijarde dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotinama kilograma zlatnih novčića, zlatu, nakitu i dragom kamenju pronađenom u slabo čuvanom hindu hramu Sree Padmanabhaswamy u indijskoj državi Kerali još će porasti cijena nakon što su jučer otvorene posljednje dvije tajne komore u podzemlju hrama, koje nisu otvarane oko 150 godina.

Nakon što je otkriveno blago koje je hram Sree Padmanabhaswamy iz 16. stoljeća pretvorilo u jednu od najbogatijih religijskih institucija u državi indijska vlada je pojačala mjere sigurnosti.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Drugačija slika Ovo su državnici koji su čestitali Putinu na pobjedi na izborima: "Naš stariji brat je trijumfirao, to je dobar znak za svijet" Indija otkrila krijumčarsku mrežu koja ljude na prevaru šalje u rusko-ukrajinski rat Najmanje 35 završilo na bojištu Otkrivena krijumčarska mreža: Ljude su na prijevaru slali na front u Rusiji

U četiri tajne komore, koje su nedavno otvorene u hramu u gradu Trivandrumu, pronađeno je blago koje se procjenjuje na oko 22 milijarde dolara. Pronađene su statue božanstava napravljene od čistog zlata i optočene dijamantima, rubinima, smaragdima i drugim dragocjenim kamenjem, te krune, ogrlice i ostali nakit koji su hramu tijekom proteklih stoljeća darovali vjernici.

'Nema sumnje da to blago ima još veću vrijednost nego što je ona na koju je procijenjeno i to će se pokazati', kazao je jedan vjernik.

Prije nego je otkriveno kakve sve vrijednosti se čuvaju u hramu, gotovo da i nije bilo nikakvog osiguranja hrama. Tek je nekoliko lokalnih čuvara, naoružanih palicama, patroliralo oko kompleksa, uglavnom zbog kontrole svjetine koja je dolazila u hram. Šef policije u Kerali poslao je 20-ak policajaca da čuvaju hram, a u sam hram planiraju postaviti napredni sigurnosni sustav s detektorom metala i nadzornim kamerama kako bi se zaštitilo pronađeno blago.

Hram je u 16. stoljeću izgradio maharadža koji je vladao tadašnjim kraljevstvom Travancoreom, a ostao je pod kontrolom kraljevske obitelji i nakon što je Indija 1947. godine proglasila neovisnost. Indijski vrhovni sud naredio je pretraživanje komora nakon što je zatraženo da 'vlada preuzme hram zbog neprimjerenih mjera sigurnosti'. Operacija je započela prošli tjedan, a posljednje komore su otvorene jučer popodne.

Svake godine, odani Hindusi hramovima daruju milijune rupija u gotovini, zlatu i srebru. Neki hramovi u Indiji su toliko bogati da formiraju zaklade i fondove iz kojih se financiraju škole, sveučilišta i bolnice koje pružaju besplatne usluge siromašnima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene