Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otrov se počinje širiti zrakom?

Sedam poginulih: 'Neka područja mogla bi godinama sličiti na Mars'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj žrtava katastrofe u Mađarskoj popeo se na sedam.

Peta žrtva, jedan stariji muškarac, koji je stradao u naletu otrovnog mulja u selo Devecser, preminuo je u bolnici, a BBC, pozivajući se na službene izvore, javlja da su pronađena tijela i dvije od tri nestale osobe. Broj poginulih tako se popeo na sedam, a jedna se osoba vodi kao nestala. Iz Greenpeaca upozoravaju da je u otrovnom mulju 'iznenađujuće velika količina' arsena i žive. 'Detektirana koncentracija arsena je duplo veća od dozvoljene. Analize vode u kanalima također su pokazale da je koncentracija arsena 25 puta veća nego dozvoljena u pitkoj vodi', stoji u priopćenju Greenpeaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stanje u Mađarskoj Najgora mađarska katastrofa mogla bi stajati 73 milijuna eura Slika nije dostupna Posljedice ekološke katastrofe Mađarska zatražila pomoć civilne zaštite EU-a

'Neka područja mogla bi izgledati poput Marsa'

Glasnogovornik mađarskog Greenpeacea, Balazs Temery, bio je još slikovitiji. 'Neka područja mogla bi godinama ličiti na površinu Marsa. 'Neće biti ni životinjskog ni biljnog svijeta. No, veliki problem postaje prašina. Mulj se suši i uskoro bi se otrovne čestice mogle, nošene vjetrom, početi širiti zrakom', kaže Tomory.

Mađarska vlast procjenjuje da je količina otrovnog crvenog mulja koja se izlila iz tvornice aluminija gotovo jednaka količini prolivene nafte u Meksičkom zaljevu, javlja AP.

Mulj se suši i uskoro bi se otrovne čestice mogle, nošene vjetrom, početi širiti zrakom Balazs Tomory Riječ je o količini od 158 milijuna do 184 milijuna galona otrovnog mulja, odnosno 600 do 700 tisuća kubnih metara, dok je u Meksički zaljev iscurilo 757 tisuća kubnih metara nafte. Posljednje procjene su zapravo manje od onih koje je vlast očekivala jer su u prvi trenutak baratali s brojkom od 264 milijuna galona mulja.

>> Dunavska voda za sad u redu, Vukovar koristi podzemne vode

>> Mađarska zatražila pomoć civilne zaštite EU-a

>> Život u rijeci Marcal potpuno uništen, pomor ribe i u Dunavu

'Opasnost je još velika'

Predstavnik Greenpeacea također vjeruje da otrovi i dalje predstavljaju veliku opasnost. 'Mulj sadrži teške metale u većim količinama nego što nam ih iznosi mađarska akademija znanosti. Nije dobro ulaziti niti disati na pogođenom području bez nošenja maske', izjavio je Tomory. Agencija AP još jednom naglašava kako ekološka katastrofa može imati poguban utjecaj na floru i faunu susjeda Mađarske, Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku.

Mađarski premijer: Sve je u redu!

No, mađarski premijer Viktor Orban izjavio je kako je kriza koju je prouzročilo istjecanje toksičnog crvenog mulja iz tvornice aluminija pod kontrolom te da Dunav ne bi trebao biti ozbiljnije zagađen.

'Dobra novost je da smo kriznu situaciju uspjeli staviti pod kontrolu', rekao je Urban koji boravi u Sofiji. 'Borimo se kako bismo smanjili opasnost po okoliš. Uspjeli smo staviti pod kontrolu i stanje na Dunavu', kazao je Orban nakon sastanka s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

Međutim, u Hrvatsku stižu informacije kako se posljedice zagađenja na Dunavu polako normaliziraju.  U petak ujutro razina pH u Dunavu kod Komaroma, 80 kilometara zapadno od Budimpešte iznosila je 8,4, kazao je jedan od stručnjaka koji provode redovita mjerenja lužnatosti u rijeci.

Smanjen pomor riba

Ta je brojka neznatno viša od normalne ali više nema posljedica škodljivih po eko sustav. Na ušću rijeke Rabe u Dunav, drugu najdužu rijeku u Europi nakon Volge, ta razina naprotiv iznosi 9 i dalje se primjećuje sporadični pomor riba, ali manje nego u četvrtak.

Također, drugi stručnjaci smatraju da će lužnati učinak biti kratkog vijeka duž Dunava, razinu zagađenja teškim metalima, posebice kromom, treba tek utvrditi.

Broj stradalih u toj kemijskoj nesreći, najtežoj ikad koju je doživjela Mađarska, još uvijek je četiri umrlih, 150 ozlijeđenih i tri nestale osobe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene