Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grčki otok Ikaria nalazi se u Egejskom moru, te bi se uskoro mogao odvojiti od Grčka i priključiti Austriji čime bi Austrija dobila izlaz na more.


Danas ističe stogodišnji ugovor kojim je Ikaria stekla neovisnost od Osmanskog carstva, te se pripojila Grčkoj. Prema ugovoru, nakon njegova isteka Ikaria može raspisati referendum o odvajanju od Grčke i pripajanju Austriji.

Vezani članci Poplave u Austriji Dramatične snimke bujica stižu iz Austrije, Merkel zatečena onim što je vidjela u svojoj zemlji: "Njemački jezik nema riječi..." Poplave u Njemačkoj Nove poplave pogodile Njemačku i Austriju i dalje raste broj poginulih: "Ceste i mostovi moraju biti brzo popravljeni''

17. srpnja 1912. godine završila je osmanska okupacija ovog otoka koji ima oko 9000 stanovnika. 5 mjeseci nakon toga Ikaria je bila nezavisna država prije no što se priključila Grčkoj. U vremenu grčke diktature od 1967. i 1974. Ikarij je služila kao zatvor za komunističke disidente, piše NewEurope.

>> Opet u problemima: Grčka traži izmjene dogovorenih reformi

Odvajanje Ikarije Grčkoj bi stvorilo velike probleme, budući da je more koje okružuje ovaj otok vrlo bitno za grčku ribarsku industriju. Suprotno tome, Austrija bi se znatno okoristila ovim potezom jer bi dobivanjem izlaza na Sredozemno more mogla razviti gospodarstvo i veze koje do sada nije imala.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.