Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ikaria razmišlja o priključenju

Otoku ističe 100-godišnji ugovor: Austrija će dobiti izlaz na more?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki otok Ikaria nalazi se u Egejskom moru, te bi se uskoro mogao odvojiti od Grčka i priključiti Austriji čime bi Austrija dobila izlaz na more.

Danas ističe stogodišnji ugovor kojim je Ikaria stekla neovisnost od Osmanskog carstva, te se pripojila Grčkoj. Prema ugovoru, nakon njegova isteka Ikaria može raspisati referendum o odvajanju od Grčke i pripajanju Austriji.

Pročitajte i ovo Preplašena djevojčica U garažama i stanovima Strava u Austriji: 17 maloljetnika mjesecima seksualno zlostavljalo djevojčicu (12) Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci

17. srpnja 1912. godine završila je osmanska okupacija ovog otoka koji ima oko 9000 stanovnika. 5 mjeseci nakon toga Ikaria je bila nezavisna država prije no što se priključila Grčkoj. U vremenu grčke diktature od 1967. i 1974. Ikarij je služila kao zatvor za komunističke disidente, piše NewEurope.

>> Opet u problemima: Grčka traži izmjene dogovorenih reformi

Odvajanje Ikarije Grčkoj bi stvorilo velike probleme, budući da je more koje okružuje ovaj otok vrlo bitno za grčku ribarsku industriju. Suprotno tome, Austrija bi se znatno okoristila ovim potezom jer bi dobivanjem izlaza na Sredozemno more mogla razviti gospodarstvo i veze koje do sada nije imala.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene