Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori u tijeku

Otmičari saudijskog supertankera traže otkupninu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalijski pirati koji su oteli saudijski supertanker Sirius Star traže otkupninu kako bi oslobodili posadu i brod, izjavio je u na Al Jazeeri muškarac kojega je katarska tv postaja predstavila kao jednog od pirata.

'Pregovarači se nalaze na palubi broda i na kopnu. Kad se slože s otkupninom ova će biti upućena u gotovini do tankera', izjavio je pirat, identificiran na ekranu Al Jazire kao Farah Abd Jameh. Nije naveo visinu otkupnine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brod prevozio kemikalije Oslobođen japanski brod koji su gusari oteli prije 5 mjeseci Slika nije dostupna Neočekivani obrat Somalijski pirati oslobodili brod bez otkupnine

'Pobrinut ćemo se za sigurnost broda. Mehanički ćemo prebrojati novac', dodao je pirat, čiji je glas bio sinhroniziran na arapskom, upozoravajući: 'Raspolažemo ekipom potrebnom za identificiranje lažnih novčanica'.

Među 25-članom posadom supertankera Sirus Star, dosad najvećeg broda kojeg su pirati oteli u vodama Somalije, jedan je pomorac iz Hrvatske, potvrdilo je u utorak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) nakon obavljenih provjera. 

>> Otet hrvatski pomorac!

Sirius Star, supertanker natovaren s dva milijuna barela nafte, što je više od četvrtine dnevnog izvoza Saudijske Arabije i vrijedi oko 100 milijuna dolara, otet je u istočnoj Africi u nedjelju, javili su mediji uz podatak da 25-članu posadu čine Britanci, Hrvati, Poljaci, Filipinci, te Saudijci.

U međuvremenu pirati su oteli grčki brod koji je prevozio žito s 25 članova posade te tajlandski ribarski brod s 16 članova posade. Norveška tvrtka Odfjell SE priopćila je da njeni tankeri više neće prolaziti kroz Suez već će naftu isporučivati ploveći oko Afrike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene