Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Piratsko djelo

Otet hrvatski pomorac!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među 25-članom posadom supertankera Sirius Star, dosad najvećeg broda kojeg su pirati oteli u vodama Somalije, jedan je pomorac iz Hrvatske, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nakon obavljenih provjera.

Saudijski supertanker, kojeg su pirati oteli s teretom nafte u vrijednosti 100 milijuna dolara i na kojemu je i jedan hrvatski pomorac, usidren je u vodama Somalije, rekao je vlasnik kompanije, podružnice državne naftne tvrtke Saudi Aramco.

Pročitajte i ovo Američka ratna mornarica Naoružavanje hutista Dva američka vojnika mornarice proglašena stradalima: Potraga za njima nije polučila rezultate Slika nije dostupna Švedski tužitelj potvrdio Hrvat pritvoren zbog sudara brodova bit će pušten iz pritovora, ali i dalje je osumnjičenik

'Svih 25 članova posade dobro je', objavila je tvrtka Vela International te dodala 'Vela sada očekuje dalje kontakte pirata koji su oteli brod', prenosi agencija Reuters.

'Provjerom kod nadležnih ustanova, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija dobilo je potvrdu da je na otetom brodu 'Sirius Star' među 25 članova posade i jedan hrvatski pomorac', priopćio je MVPEI.

Agencija AFP navodi da su na brodu dvojica poljskih državljana, jedan brodski časnik, a drugi kapetan, šezdesetogodišnjak koji je 'vrlo miran, uravnotežen, s velikim iskustvom'.

Francuska agencija dodaje da su zapljenom tako golemog broda (triput je veći od nosača zrakoplova), pirati počeli novu etapu i odsad prijete drugoj velikoj ruti pomorske trgovine.

U prvoj službenoj reakciji ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije otmicu je nazvalo 'sramotnim činom' i pozvalo da se po uzoru na borbu protiv terorizma svijest suprotstavi piratstvu.

'Piratstvo, kao i terorizam bolest je koja napada sve i svi se moramo protiv toga boriti', rekao je saudijski šef diplomacije, princ Saud al-Faisal, javlja njemačka agencija dpa.

Oglasio se i somalijski dužnosnik Abdullkadir Musa najavom da će oni spasiti saudijski brod te 'bude li potrebno upotrijebiti i silu'.

Sirisu Star je najveći brod koji su ikada oteli zloglasni somalijski pirati te ga u nedjelju nakon zauzimanja na istočnoj obali Afrike u Indijskom oceanu usmjerili prema luci Eyl u Somaliji, što je uobičajen njihov postupak u postupku kojim ostvaruju milijunske otkupnine.

Prema analitičarima, u Somaliji koja već 17 godina živi u ratu, koristi od otkupnina imaju sve strane u sukobu.

Agencije u analizama napominju da je otmica supertankera 450 nautičkih milja jugoistočno od kenijske luke Mombasa, vrhunac piratske višegodišnje aktivnosti. 

>> Somalijski pirati oteli turski brod

Upozoravaju da je ta nezapamćena otmica izvedena unatoč prisutnosti američkih, francuskih i ruskih ratnih brodova u vodama Somalije, koji ondje patroliraju kako bi štitili trgovačku mornaricu.

U 2008. zabilježena su 83 napada na strane brodove, što je dvostruko više od 2007., prema podacima Međunarodnog pomorskog ureda, piše agencija AFP i objašnjava da tražene otkupnine rastu proporcionalno vrijednosti otetog broda.

Kako je Sirius Star dosad najveći oteti brod, vjerojatno će i zatražena svota za njegovo oslobađanje biti rekordna.

Otmicama u Adenskom zaljevu gusari su natjerali kompanije da biraju južni plovni put, oko Rta dobre nade tako zaobiđu 'piratima' opsjedan put prema Sueskom kanalu. 

>> U Somaliji oslobođen brod s dvojicom Hrvata

Ali, ni to više ne pomaže jer je Sirius Star plovio prema Rtu dobre nade, pišu agencije i podsjećaju da su pirati svoje sposobnosti testirali na otmici ukrajinskog teretnog broda Faina 25. rujna, natovarenog oružjem uključujući i dva tenka, koji je još u njihovim rukama.

Piratski napadi doveli su i do drugih posljedica. Narasli su troškovi osiguranja brodara, a utječu vjerojatno i na cijenu barela sirove nafte.

Stručnjak na kojeg se poziva Reuters poziva vlasti da se ozbiljno pozabave somalijskom prijetnjom.

'Čini se da je to djelo nekih vrlo inteligentnih Somalijaca. Svako tko ih smatra hordom uzgajivača deva treba dobro promisliti"

Andrew Mwangura, koordinator Udruge istočnoafričkih brodara upozorava 'svijet ovako nešto još nije vidio... somalijski gusari ostvarili su 'jackpot''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene