Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Pokop u ožujku 2015.

400 godina kasnije utvrđen uzrok smrti 'popularnog' kralja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 400 godina bio je prikazivan na pozornici kao pogrbljeni monarh koji je šepajući zapovjedao dvorom svojom zakržljalom rukom. Takva popularna slika o Richardu III je nedavno srušena, a znanstvenici su sada otkrili točan uzrok njegove smrti.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Leicester koristila je forenzičarske tehnile kako bi otkrili točan uzrok smrti Richarda III te su uspjeli rekonstruirati smrtne ozljede koje su mu nanesene udarac po udarac i koje je zadobio u Bici za Bosworth 22. kolovoza 1485. godine. Richard III bio je i posljednji Engleski monarh koji je poginuo na bojnom polju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kostur otkriva tajnu Engleski kralj Richard III pronađen zakopan ispod parkirališta?

Tri kraljeve rane, dvije u glavu i jedna u zdjelicu, imale su potencijal uzrokovati brzu smrt. Znanstvenici su napravili CT snimku čitavog kostura te mikro CT snimanje ozljeda na kostima kako bi analizirali udarce na 500 godina starom kosturu. Sve to im je omogućilo da precizno otkriju koje su ozljede mogle biti pogubne za kralja.

Otkrile ga kosti stare 500 godina: Evo što je radio kralj Richard III

Richard je pretrpio ukupno 11 ozljeda u vrijeme ili oko vremena njegove smrti, devet od njih je zadobio u glavu, a sve su zadobivene u borbi.

'Ozljede koje su najvjerojatnije uzrokovale smrt kralja su dvije u niži dio lubanje - velik, oštar i snažan udarac vjerojatno od mača ili helebarde te penetrirajuća rana uzrokovana vrhom oštrice', pojasnio je Guy Rutty, profesor sa spomenutog sveučilišta.

Ostaci Richarda III pronađeni su ispod parkirališta u Leicesteru prije dvije godine. Pokop jedinog Engleskog kralja bez groba predvodit će nadbiskup Cantenburyja. Pokop koji će prenositi i televizija, bit će održan u ožujku 2015. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene