Kremlj je objavio godišnju listu s detaljima o plaćama vodećih ruskih dužnosnika, uključujući i podatke o plaći ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Galerija


Kremlj je predstavio popis u želji da poboljša odgovornost i povjerenje u rusku vladu, no kritičari ističu kako to ne prikazuje stvarno bogatstvo ruskih dužnosnika.

Vezani članci Prva plutajuća nuklearna elektrana (Foto: AFP)1 Ruski plutajući reaktor prešao 5000 kilometara kroz Arktik i bacio sidro kod gradića na sjeveroistoku Sibira: "To je jednostavnija alternativa" Privođenje prosvjednika (Foto: Dnevnik.hr) Lokalni izbori u Rusiji: u Moskvi nema nijednog kandidata Putinove stranke

Prema službenoj listi, Vladimir Putin je u 2017. od plaće zaradio 18,7 milijuna rubalja, odnosno oko 249.000 eura.

U njegovoj imovinskoj kartici navedeno je da posjeduje stan od 77 četvornih metara, no agencija France-Presse izvijestila je da u popis nije uključeno zemljište od 1500 četvornih metara koje je bilo navedeno godinu dana ranije.

Komentirajući ranije svoju plaću, Putin je rekao: "Iskreno govoreći, ne znam ni koliko je plaća. Donesu mi je, ja je uzmem i stavim je na svoj račun. Čak je i ne brojim".

No za razliku od zemalja poput SAD-a, gdje predsjednička plaća stagnira već 15 godina, Putinova je kontinuirano rasla. 

2013. godine predsjednik Putin zaradio je 115.000 dolara, a 2014. plaća je drastično porasla, pa je zaradio 193.000 dolara. Potom ju je sam svjesno smanjio 2015. godine za 10 posto zbog oscilirajuće rublje – te je godine zaradio 137.000 dolara. Od tada mu je plaća još jednom naglo porasla.

Druga imovina u vlasništvu ruskog predsjednika obuhvaća 230 dionica u banci St. Petersburg i dva sportska automobila iz sovjetske ere – oba marke Volga iz 1960. i 1965. godine.

Mnogi kritičari, međutim, vjeruju da je Putinovo bogatstvo daleko nadmašuje navedeno, a neki analitičari čak vjeruju da se radi o milijardama.

Bill Browder, bivši menadžer hedge fonda u Rusiji, vjeruje da neto vrijednost Vladimira Putina iznosi oko 200 milijardi dolara.

I bivši savjetnik u Kremlju Stanislav Belkovski rekao je kako vrijednost Putinove imovine iznosi oko 40 milijardi dolara. Napomenuo je kako ruski predsjednik navodno sprema svoje bogatstvo na sigurno – u Švicarsku i Lihtenštajn.

Belkovski također tvrdi da je Putin "glavni igrač" u ruskim tvrtkama za naftu i plin i da je zaradio velike sume novca na dionicama "koje su skrivene iza netransparentne mreže offshore trustova".

Boris Jeljcin bio je prvi predsjednik Rusije koji je obvezao ruske dužnosnike da objavljuju svoju godišnju zaradu. Jeljcin je i prvi javno objavio podatke o svojim prihodima i imovini u ožujku 1998. godine.