Obavijesti Video Pretražite Navigacija
On ne zna ni sam...

Otkriveni podaci o plaći ruskih dužnosnika: Što mislite, koliko zarađuje Vladimir Putin?

Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Vladimir Putin (Foto: AFP) Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp Vladimir Putin (Foto: AFP) Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Vladimir Putin (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Kremlj je objavio godišnju listu s detaljima o plaćama vodećih ruskih dužnosnika, uključujući i podatke o plaći ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kremlj je predstavio popis u želji da poboljša odgovornost i povjerenje u rusku vladu, no kritičari ističu kako to ne prikazuje stvarno bogatstvo ruskih dužnosnika.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Prema službenoj listi, Vladimir Putin je u 2017. od plaće zaradio 18,7 milijuna rubalja, odnosno oko 249.000 eura.

U njegovoj imovinskoj kartici navedeno je da posjeduje stan od 77 četvornih metara, no agencija France-Presse izvijestila je da u popis nije uključeno zemljište od 1500 četvornih metara koje je bilo navedeno godinu dana ranije.

Komentirajući ranije svoju plaću, Putin je rekao: "Iskreno govoreći, ne znam ni koliko je plaća. Donesu mi je, ja je uzmem i stavim je na svoj račun. Čak je i ne brojim".

No za razliku od zemalja poput SAD-a, gdje predsjednička plaća stagnira već 15 godina, Putinova je kontinuirano rasla. 

2013. godine predsjednik Putin zaradio je 115.000 dolara, a 2014. plaća je drastično porasla, pa je zaradio 193.000 dolara. Potom ju je sam svjesno smanjio 2015. godine za 10 posto zbog oscilirajuće rublje – te je godine zaradio 137.000 dolara. Od tada mu je plaća još jednom naglo porasla.

Druga imovina u vlasništvu ruskog predsjednika obuhvaća 230 dionica u banci St. Petersburg i dva sportska automobila iz sovjetske ere – oba marke Volga iz 1960. i 1965. godine.

Mnogi kritičari, međutim, vjeruju da je Putinovo bogatstvo daleko nadmašuje navedeno, a neki analitičari čak vjeruju da se radi o milijardama.

Bill Browder, bivši menadžer hedge fonda u Rusiji, vjeruje da neto vrijednost Vladimira Putina iznosi oko 200 milijardi dolara.

I bivši savjetnik u Kremlju Stanislav Belkovski rekao je kako vrijednost Putinove imovine iznosi oko 40 milijardi dolara. Napomenuo je kako ruski predsjednik navodno sprema svoje bogatstvo na sigurno – u Švicarsku i Lihtenštajn.

Belkovski također tvrdi da je Putin "glavni igrač" u ruskim tvrtkama za naftu i plin i da je zaradio velike sume novca na dionicama "koje su skrivene iza netransparentne mreže offshore trustova".

Boris Jeljcin bio je prvi predsjednik Rusije koji je obvezao ruske dužnosnike da objavljuju svoju godišnju zaradu. Jeljcin je i prvi javno objavio podatke o svojim prihodima i imovini u ožujku 1998. godine. 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene