Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OTKRIVENI HIMMLEROVI DNEVNICI

Nakon masaže izdao zapovijedi o pogubljenju i trenirao pse da raskomadaju ljude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedavno pronađenim dnevnicima zapovjednika SS-a Heinricha Himmlera opisuje se svakodnevica jednog od glavnih organizatora holokausta koji je u smrt poslao milijune židova, a povjesničari će iduće godine objaviti dnevnike kao knjigu koja će biti popraćena bilješkama.

U nedavno pronađenim dnevnicima zapovjednika SS-a Heinricha Himmlera opisuje se svakodnevica jednog od glavnih organizatora holokausta koji je u smrt poslao milijune židova, prenosi u srijedu BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 85-godišnja Gudrun Kći čovjeka kojeg se rijetki žele sjećati vjeruje da je on bio dobar i stavovima šokira svijet! Slika nije dostupna Bizarna paranoja Hitler se bojao pariških prostitutki i izmislio seks lutku za svoje vojnike

Njemački najtiražniji dnevni list Bild objavio je niz isječaka iz Himmlerovih ratnih dnevnika, koji su nedavno otkriveni u Rusiji, u kojima je ozloglašeni nacistički vođa opisivao detalje svoje svakodnevice.

Jedan dan, pisao je Himmler, bio je na masaži neposredno prije nego što je izdao zapovijed o pogubljenju deset Poljaka. I dopisao je da je uživao u obroku koji su pojeli u logoru Buchenwaldu.

Također je rekao SS-u da trenira pse koji bi mogli "raskomadati ljude" u koncentracijskom logoru Auschwitzu.

Povjesničari će iduće godine objaviti dnevnike kao knjigu, a bit će popraćena bilješkama.

Himmler je bio u elitnom krugu Adolfa Hitlera i nosio je službenu titulu "Reichsfuehrer SS". Zapovijedao je vodovima smrti koji su ubijali Židove, Poljake, sovjetske ratne zarobljenike, Rome i ostale koje su smatrali "inferiornom rasom".

Kad su savezničke snage 1945. napredovale prema Berlinu pokušao je pobjeći obučen u odoru običnog vojnika, no uhvatili su ga britanski vojnici.

Himmler (44) je izvršio samoubojstvo popivši kapsulu cijanida koju je nosio u zubu.

Njegove dnevnike proučavao je Njemački povijesni institut u Moskvi. Znanstvenici su obuhvatili godine 1938., 1943., i 1944., a pronađeni su u arhivu ruskoga ministarstva obrane u Podolsku, gradu južno od Moskve.

Povjesničari su ranije obradili Himmlerove dnevnike iz 1941., 1942., i 1945., i donedavno nisu bili ni svjesni da jedan dnevnik nedostaje, navodi BBC. (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene