Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon pet milijuna funti vrijedne obnove tvrđava se pretvorila u turističku atrakciju.


Kritičari su joj dali nadimak 'Naziland', a radi se o tvrđavi koja je nekad bila dom najubojitijeg kulta u ljudskoj povijesti. U njoj je Heinrich Himmler planirao najmračnija zlodjela Drugog svjetskog rata. A Himmler je bio toliko opsjednut srednjovjekovnim fantazijama da je čak i Hitler mislio da je lud.

Vezani članci Obilježavanje 75. godišnjice napada atomskom bombom u Nagasakiju, Japan - 1 Najstrašniji napad koji je čovječanstvo dosad doživjelo: "Sjećam se beživotnih tijela djece... Izgledala su poput crnih stijena" Grobnica žrtava Drugog svjetskog rata na području općine Brdovec - 3 Posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata pronađeni u grobnici u Brdovcu

No, nakon 5 milijuna funti vrijedne obnove dvorac Wewelsburg postao je jedna od najpopularnijih njemačkih turističkih atrakcija. Tisuće ljudi, uključujući i školsku djecu, policajace i državne službenike, tamo uče o tome kako brzo se civilizirana država može pretvoriti u izopačeno mjesto masovnih ubojstava.

Kako je propala Hitlerova zamisao koja je od početka užasavala njegove generale

Dvorac sagrađen u 17. stoljeću Himmler je kupio neposredno prije Drugog svjetskog rata. Za vrijeme rata tamo je stvorio svoj nacistički 'Camelot' u kojem je isplanirao smrt milijuna ljudi izvikujući naredbe svojim SS 'vitezovima'.

Kada je dvorac pretvore u muzej kritičari su se bojali da će u njega hodočastiti neonacisti, međutim oni se drže dalje od njega. Besplatna izložba, najveća na svijetu posvećena povijesti SS-a, umjesto toga postala je podsjetnik na to kako čovječanstvo treba biti na oprezu jer se stanje vrlo brzo može pretvoriti u ludilo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook