Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Himmlerov dvorac

DOBRODOŠLI U 'NAZILAND' Mjesto na kojem su smišljeni najgrozniji zločini postalo atrakcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon pet milijuna funti vrijedne obnove tvrđava se pretvorila u turističku atrakciju.

Kritičari su joj dali nadimak 'Naziland', a radi se o tvrđavi koja je nekad bila dom najubojitijeg kulta u ljudskoj povijesti. U njoj je Heinrich Himmler planirao najmračnija zlodjela Drugog svjetskog rata. A Himmler je bio toliko opsjednut srednjovjekovnim fantazijama da je čak i Hitler mislio da je lud.

Pročitajte i ovo Ilustracija u Grubišnom Polju FOTO Radove oko kuće prekinuo neugodan nalaz: Odmah su nazvali policiju Ilustracija Drugi svjetski rat Katolička crkva od nacista sakrila više od 3000 Židova: Papa Franjo naredio objavu dokumenata

No, nakon 5 milijuna funti vrijedne obnove dvorac Wewelsburg postao je jedna od najpopularnijih njemačkih turističkih atrakcija. Tisuće ljudi, uključujući i školsku djecu, policajace i državne službenike, tamo uče o tome kako brzo se civilizirana država može pretvoriti u izopačeno mjesto masovnih ubojstava.

Kako je propala Hitlerova zamisao koja je od početka užasavala njegove generale

Dvorac sagrađen u 17. stoljeću Himmler je kupio neposredno prije Drugog svjetskog rata. Za vrijeme rata tamo je stvorio svoj nacistički 'Camelot' u kojem je isplanirao smrt milijuna ljudi izvikujući naredbe svojim SS 'vitezovima'.

Kada je dvorac pretvore u muzej kritičari su se bojali da će u njega hodočastiti neonacisti, međutim oni se drže dalje od njega. Besplatna izložba, najveća na svijetu posvećena povijesti SS-a, umjesto toga postala je podsjetnik na to kako čovječanstvo treba biti na oprezu jer se stanje vrlo brzo može pretvoriti u ludilo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene