Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kutnjaci uzeti iz kostura otkrivenih dok se radilo na novoj podzemnoj željeznici u Londonu, otkrivaju tajne kuge koja je ubila 75 MILIJUNA ljudi, odnosno oko polovicu tadašnjeg stanovništva Europe...


Tijekom radova na novoj podzemnoj željeznici u središtu Londona, otkriveno je 25 kostura. Arheolozi su odmah posumnjali da se radi o kosturima preminulih tijekom kuge, a to su testiranjima i potvrdili, piše Body and Soul.

Vezani članci Djeca u Turskoj i Siriji nakon potresa - 5 Otac je 25 dana tražio kćer nakon potresa, saznao je da je spašena ispod ruševina: Kada ju je pronašao, slomilo mu se srce Urušeno groblje kod Vrgorca - 4 Bizaran incident u okolici Vrgorca: Urušio se zid koji ograđuje groblje, grobnice zamalo otklizale na cestu

Iz zuba kostura, znanstvenici su došli do njihovog DNK. Nakon niza testiranja, u subotu je potvrđena prisutnost kuge u nekima od njih.
Arheolozi, povjesničari, mikrobiolozi i liječnici zajedno su radili na primjeni tehnika iz nekoliko znanstvenih disciplina kako bi otkrili što više o preminulima.

Na mjestu na kojem su pronađeni kosturi nekada je bilo groblje, a posebnim tehnikama, otkriveno je još grobnica. Pažljivom analizom, otkriveno je kakvo je bio njihovo zdravstveno stanje, ali i kakva im je bila prehrana.

Pronađena vjeverica zaražena kugom, turisti evakuirani!

Otkriveno je da se radi o siromašnoj populaciji. Mnogi su pokazivali znakove pothranjenosti što se podudara s dobom 'Velike gladi', a imali su i ozlijede leđa, što upućuje na težak rad.

Otkriveni kosturi datiraju iz nekoliko razdoblja. Prvo je vrijeme kuge, od 1348. do 1350. godine, te drugi val iste epidemije 1361. godine. Treće je razdoblje s početka 15. stoljeća. 'To pokazuje da se jedno grobno mjesto koristilo za više tijela preminulih', rekao je Jay Carver, glavni arheolog.

Testiranja su također pokazala što je bio najvjerojatniji uzrok brzog širenja smrtonosne bolesti. Iako se dugo vjerovalo da se kuga širila zbog ugriza buha štakora, nova testiranja sugeriraju kako to možda i nije baš sasvim točno. Prema novim rezultatima, vjerojatnije je da se kuga brzo širila zbog kašljanja i kihanja oboljelih.

Smatra se da je od kuge umrlo najmanje 75 milijuna ljudi, a pola od njih bili su stanovnici Britanije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju