Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatrpat će ju betonom

Ruska stručnjakinja: Katastrofa u Fukushimi je gora od Černobila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska stručnjakinja za nuklearnu energiju Natalija Mironova ocjenila je da je nuklearna katastrofa u Fukushimi mnogo veća od Černobila i da bi zbog nje moglo da dođe do novog definiranja međunarodne skale po kojoj se mjeri opasnost atomskih nesreća.

'Černobil je predstavljao eksploziju prljave bombe. Sledeća prljava bomba je Fukushima i ona će stajati mnogo više u pogledu ekonomije i ljudskih žrtava', navele su agencije riječi Mironove.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Filipine Usred noći Potres jačine 6,8 pogodio Filipine: Procjenjuje se mogućnost tsunamija Krhotine na zemljištu svetišta Onohiyoshi u gradu Kanazawa, prefektura Ishikawa iz minute u minutu FOTO/VIDEO Četiri osobe poginule u razornom potresu u Japanu: U vlakovima zaglavljeno 1400 ljudi, podrhtavanja će trajati mjesecima

Mironova je inženjer termodinamike koja je nakon katastrofe u Černobilju 1986. godine postala jedan od vodećih antinuklearnih aktivista u Rusiji.

'Černobil je , na međunarodnoj skali, imalo, najveći, sedmi stupanj opasnosti, a imao je samo jedan reaktor i trajao je samo dva tjedna. Fukushima traje tri tjedna i tu imamo četiri reaktora koji znamo da su u veoma opasnom stanju', rekla je Mironova.

U betonskoj oplati reaktora broj 2 otkrivena je rupa kroz koju istječe iznimno radioaktivna voda u more. U nuklearnoj elektrani se pripremaju da pukotinu napune betonom kako bi zaustavili curenje radioaktivne vode. Tokyo Elelctric Power Co (TEPCO) je izvijestila da je kod pukotine izmjerena radijacija od 1.000 miliseverta po satu. TEPCO kaže kako je moguće da je ova pukotina uzrok velikog povećanja radijacije u moru kod sjevero-istočne obale.

>> Kamionom se zaletio u nuklearku u Fukushimi

>> VIDEO: Zastrašujuća snimka iz Fukushime

'Nakon povećanja radijacije u moru pored nuklearke pokušavali smo utvrditi što je uzrok, te bi ova pukotina mogla biti uzrok. Testiramo uzorke vode iz jame i iz mora, te ne možemo biti sigurno dok ne utvrdimo rezultate', rekao je Hidehiko Nishiyama, pomoćnik generalnog direktora elektrane.

Japanski premijer u prvom posjetu razrušenom području

Japanski premijer Naoto Kan posjetio je prvi put nakon tri tjedna sjeveroistočni dio Japana koji su 11. ožujka pogodili snažan potres i tsunami.

Premijer Naoto Kan stigao je vojnim helikopterom u malu luku Rikuzentakata, opustošenu dvostrukom katastrofom gdje je posjetio vatrogasce i centar za smještaj preživjelih. Gotovo tisuću mještana poginulo je u potresu i tsunamiju koji je uslijedio, a 1.300 ih je nestalo.

Premijer bi se nakon toga trebao sastati u prefekturi Fukushimi s ekipama koje su intervenirale u elektrani Fukushima Daiichi.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene