Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prirodni fenomen događa se upravo u Kopačkom ritu! Jeleni su ove godine počeli ranije rikati.


Inače s parenjem počinju u rujnu, a sada su prvi put, kako iznenađeni stručnjaci kažu, počeli početkom srpnja. Razlog tome su klimatske promjene, točnije vruća i sušna ljeta. 'Ovaj fenomen nije zabilježen na ovim prostorima barem koliko mi pratimo', tvrdi Biserka Vištica, ravnateljica Parka prirode Kopački rit.

Vezani članci Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) Ćorić o osumnjičenim ravnateljima nacionalnih parkova: ''Svaka nezakonitost bit će sankcionirana'' Jedinstvenim sadržajem Spectre je odlučio dati Parku prirode dodanu vrijednost Virtualni Kopački rit! Mladi tim iz Valpova super idejama stvara nova radna mjesta

Iznenadili su ih rikom početkom srpnja, a na to ih je natjerao  duži sušni period. 'Nadovezuju se na to i visoke temperature koje su zadnja tri do četiri tjedna bile preko 35 stupnjeva', pojasnio je Radoje Ljubojević, stručni suradnik u odjelu za lovstvo hrvatskih šuma.

Košute su s težnjom da se ohlade, ranije potražile prikladnija mjesta. Iz tog razloga došlo je do kontakata između krda, naravno da je to moglo da uzrokuje i fiziološke promjene da je došlo do pojave ranijeg gestrusa kod košuta. Iz tog razloga, naravno, jeleni su počeli rikati.

Jedan jelen inače se pari s jednom do 20 ženki. A budući da je ove godine ranije počela, sezona bi mogla biti rekordna.