Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prirodni fenomen događa se upravo u Kopačkom ritu! Jeleni su ove godine počeli ranije rikati.


Inače s parenjem počinju u rujnu, a sada su prvi put, kako iznenađeni stručnjaci kažu, počeli početkom srpnja. Razlog tome su klimatske promjene, točnije vruća i sušna ljeta. 'Ovaj fenomen nije zabilježen na ovim prostorima barem koliko mi pratimo', tvrdi Biserka Vištica, ravnateljica Parka prirode Kopački rit.

Vezani članci Spašavanje u Kopačkom ritu - 3 FOTO Bizarno spašavanje u Kopačkom ritu - unesrećeni zvali rendžere, a oni HGSS: "Važno je da su svi sačuvali prisebnost" Slika nije dostupna Evo kako zvuči ljubavni zov!

Iznenadili su ih rikom početkom srpnja, a na to ih je natjerao  duži sušni period. 'Nadovezuju se na to i visoke temperature koje su zadnja tri do četiri tjedna bile preko 35 stupnjeva', pojasnio je Radoje Ljubojević, stručni suradnik u odjelu za lovstvo hrvatskih šuma.

Košute su s težnjom da se ohlade, ranije potražile prikladnija mjesta. Iz tog razloga došlo je do kontakata između krda, naravno da je to moglo da uzrokuje i fiziološke promjene da je došlo do pojave ranijeg gestrusa kod košuta. Iz tog razloga, naravno, jeleni su počeli rikati.

Jedan jelen inače se pari s jednom do 20 ženki. A budući da je ove godine ranije počela, sezona bi mogla biti rekordna.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju