Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Satelitske snimke otkrile su da u Sjevernoj Koreji možda postoji više postrojenja za obogaćivanje urana u kojima bi se moglo proizvoditi nuklearno oružje.


Vijest o tome kako možda postoji više postrojenja za obogaćivanje urana, kojima bi se moglo proizvoditi nuklearno oružje, nije izazvala pretjerano iznenađenje među poznavateljima prilika, objavio je Glas Amerike.

Vezani članci Kim Jong Un Strava u Sjevernoj Koreji! Pacijenti zaraženi koronom ostavljeni da umru od gladi u karantenama: ''Tijela su spaljena'' Kim Jong Un (Foto: Getty Images) Dvije Koreje pregovaraju u jeku rasta napetosti zbog otkrića američkih špijunskih satelita

Južnokorejsko ministarstvo obrane objavilo je kako su snimke obavještajnih satelita otkrile nova postrojenja u Sjevernoj Koreji u kojima, sumnja se, proizvodi visokoobogaćeni uran koji se koristi u atomskom oružju.

Sjeverna Koreja je 2010. dopustila timu američkih znanstvenika da obiđe jedno takvo postrojenje, u Yongbyonu. Sumnjalo se da takvih postrojenja ima više, ali dosad nijedna zemlja nije obznanila javnosti da postoje dokazi o postojanju tih postrojenja.

>>Južna Koreja dobila prvu predsjednicu

Južnokorejski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan rekao je da su postojanje sjevernokorejskih postrojenja zajedničkom analizom utvrdili južnokorejski i američki stručnjaci na temelju proučavanja satelitskih snimki.

'Mnoge zemlje već se neko vrijeme ponašaju u skladu s takvim pretpostavkama, koje su vjerojatno bile i više od toga, odnosno bilo je nekih dokaza', rekla je Balbina Hwang, koja je bila dio američkog tima u šestostranim pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu, koji su već godinama u prekidu.

'To ni na koji način neće promijeniti američko stajalište prema Sjevernoj Koreji, a vjerojatno ni stajalište nove vlade Južne Koreje', dodala je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook