Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Park Geun-hye

Južna Koreja dobila prvu predsjednicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južna Koreja dobila je prvu ženu na čelu države u povijesti, nakon što je Park Geun-hye u izborima za novog predsjednika države dobila potporu više od 50 posto birača, a protukandidat Moona Jae-ina priznao poraz.

Park Geun-hye (60), kći Park Chung-Heeja, autoritarnog predsjednika Južne Koreje koji je tom zemljom vladao čvrstom rukom 18 godina do 1979. kad je ubijen, pobijedila je na izborima, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Južnokorejska predsjednica 'Svi odgovorni za nesreću biti će oštro kažnjeni' Slika nije dostupna Dočekana s ljutnjom Isprika za tragediju: 'Žalim što nisam bila sposobna ispraviti zla'

Ovo je njezin povratak u predsjedničku palaču, gdje je bila prva dama svojem ocu 70-ih godina prošlog stoljeća, nakon što joj je majku ubio pristalica Sjeverne Koreje u atentatu u kojem je namjeravao ubiti njezinog oca.

>> Seul Pjongjangu: Odustanite od lansiranja i vratite nam novac!

Lik Park Chung-Heeja, koji je preobrazio zemlju iz ruševina Korejskog rata (1950. - 1953.) u industrijsku silu i dalje je uzrok podjela u korejskom društvu jer ga jedni smatraju najvećim predsjednikom u korejskoj povijesti, čiju bi ulogu opravdao izbor njegove kćeri, dok ga protivnici smatraju 'diktatorom' koji je gazio ljudska prava i gušio političke protivnike.

Iako je 15 godina provela u politici kao glavni pravni stručnjak u stranci, malo se zna o političkim stajalištima Park, koja ima 'odbor za promidžbu sreće', a u kampanji je koristila slogan 'nacionalna kampanja sreće', koji je potom promijenila u 'Pripremljena predsjednica'.

Park će petogodišnji mandat, za koji nema reizbora, preuzeti u veljači i odmah se uhvatiti u koštac s izazovom Sjeverne Koreje i posrnulim gospodarstvom čiji je rast pao na 2 posto godišnje, nakon prosječnih 5,5 posto u proteklih 50 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene