Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantni podaci

Otkrivena nova droga na ulicama, više osoba umrlo od predoziranja: "Ovo je nešto što zabrinjava"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nova droga, sedativ koji se inače koristi za uspavljivanje životinja, sve se više probija kroz ilegalnu trgovinu drogama u Kaliforniji. Lokalni dužnosnici zabrinuti su da bi njezino širenje moglo pogoršati ionako alarmantnu situaciju koja vlada na ulicama.

Utvrđeno je da su tragovi xylazina, poznatog kao tranq, uzrok smrti više osoba od predoziranja u San Franciscu i Los Angelesu. Lijek koji inače koriste veterinari za uspavljivanje životinja izašao je na ulice velikih gradova.

U San Franciscu, tijekom prosinca i siječnja predozirale su se četiri osobe. Imale su niske razine xylazina u organima.

Zbog toga je gradski Odjel za javno zdravstvo izdao upozorenje o lijeku, ističući da bi se mogao miješati s drugim lijekovima poput fentanila i heroina, bez znanja korisnika.

Gary Tsai, direktor odjela za prevenciju i kontrolu zlouporabe droga u Odjelu za javno zdravstvo okruga Los Angeles, rekao je da su tragovi lijeka pronađeni u sustavu jedne žrtve predoziranja u okrugu još 2021. godine.

Iako na lokalnoj razini nisu otkriveni drugi slučajevi, Tsai je rekao da nedostatak svijesti i testiranja za xylazine može značiti kako se njegov stvarni učinak premalo prijavljuje.

"Budući da nije tako čest, ne testira se rutinski", rekao je. "Moguće je da je vani toga ipak nešto više", dodao je Tsai.

Ističe da se zlouporaba ovog sredstva sve više pojavljuje diljem zemlje, obično pomiješano s opojnim drogama kako bi se pojačao njihov učinak.

Pronađen na ulicama Portorika

Policajci su tranq na ulici pronašli u Portoriku, a potom su otkrili da se droga širi prema državama na sjeveroistoku.

"Još nije toliko uobičajen, ali slično fentanilu, bio je rašireniji na istočnoj obali i kreće se prema zapadu. Ovo je nešto što zabrinjava", rekao je Tsai.

Pročitajte i ovo Željko Petković i Domagoj Mikić Za Dnevnik Nove TV Gumeni medvjedići puni THC-a stizali i u Hrvatsku, a stručnjak iz HZJZ-a upozorava: "Takvo što je vrlo opasno"

U izvješću iz listopada 2022. Savezna uprava za suzbijanje droga upozorila je da se xylazine sve više otkriva kao sredstvo koje se zlorabi zbog svojih opojnih sredstava, piše Los Angeles Times.

Iako se droga ponekad koristi samostalno, vlasti su izvjestile da se najčešće nalazi u kombinaciji s drugim opojnim tvarima, uključujući fentanil, kokain i heroin.

Koriste ga veterinari

Xylazine se prvenstveno koristi u veterinarskoj praksi kao relaksant mišića životinja i nije odobren za ljudsku upotrebu. Iz policije navode kako se na ulice probio vjerojatno zbog dugotrajnog djelovanja te učinkom koje imaju i puno skuplje droge.

"Drogu je teško otkriti jer, kao sedativ, stvara iste učinke kao i opioidi s kojima se često miješa, poput pospanosti, smanjenog disanja i nižeg krvnog tlaka", rekao je Tsai.

Pročitajte i ovo Ilustracija međunarodna tjeralica Operacija Zadar: U Srbiji pao Hrvat zvan Brkovi, sumnja se da je vođa narkobande

Ali otkriveno je da ljudi koji ubrizgavaju xylazine također dožive oštećenje tkiva kao što su čirevi ili ranice, a u težim slučajevima oštećenje može rezultirati amputacijom. Lijeka koji bi neutralizirao učinak droge, navodi Tsai - nema.

"Glavna briga je što smo već usred najgore krize predoziranja u povijesti, na nacionalnoj i lokalnoj razini. Ovo bi moglo povećati broj umrlih od predoziranja", rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene