Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprema vrijedna 50 milijuna dolara

Otkrivena mreža za krijumčarenje američkih čipova u Rusiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkrivena je razrađena mreža kojoj je bio cilj domoći se mikroelektroničkih komponenti proizvedenih u SAD i isporučiti ih ruskoj vojsci i obavještajnim službama.

Razrađena mreža kojoj je bio cilj domoći se mikroelektroničkih komponenti proizvedenih u SAD i isporučiti ih ruskoj vojsci i obavještajnim službama otkrivena je, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo pravosuđa.

Savezni tužitelji objavili su optužnicu protiv 11 članova mreže, kao i tvrtki iz Houstona i Moskve zbog nezakonita izvoza 'high-tech' komponenti iz SAD-a ruskim obavještajnim službama. TV mreža NBC prenosi da se radi o opremi vrijednoj 50 milijuna dolara.

Aleksander Fišenko, vlasnik i direktor američkih i ruskih tvrtki, optužen je i da je djelovao kao špijun ruske vlade na teritoriju SAD-a. Fišenko je rođen u Kazahstanu, a naturalizirani američki državljanin postao je 2003.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Provalili u tajne dokumente Hakeri razotkrili! Putin je u velikim problemima: "Ovo se nije dogodilo od početka rata" Migranti u SAD-u - 4 Kriza se nastavlja Kroz Meksiko se prema SAD-u kreće karavana migranata: Na granice stiže i konvoj Trumpovih pristaša

>> Rusija: Lebedev optužen za 'huliganizam' i prijeti mu zatvor!

Prema optužnici o kojoj će odlučivati savezni sud u Brooklynu, mreža je kupovala tehnološki napredne mikroelektroničke elemente od raznih američkih proizvođača i izvozila ih u Rusiju, izbjegavajući američki sustav licenciranja kojim se kontrolira izvoz takvih proizvoda.

Oni su se primjenjivali u različitim vojnim sustavima, uključujući radare i sustave elektroničkog nadzora, sustave za navođenje projektila i eksplozivne udarne igle, prenosi NBC. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene