Na slici Vincenta van Gogha iz 1889. godine zaposlenici muzeja u kojem se nalazi pronašli su – uginulog skakavca.


Većina konzervatora vjerojatno sanja o pronalaženju skrivenih tajni u remek-djelima o kojima brinu, ali rijetki očekuju da će pronaći uginulog skakavca.

Vezani članci Berba maslina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 I ove godine maslinovo ulje će biti vrhunsko, ali stručnjaci strahuju da će ga biti manje nego lani Otpilili stabla, odustali od traženja odštete (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Razočarani poljoprivrednici štetu nisu ni prijavili: Na mjestu gdje su bili maslinici, sada su samo tragovi stabala

Ipak, upravo su njega pronašli kustosi u muzeju Nelson-Atkins u Kansas Cityju. Insekta su uočili u jednoj od najvažnijih slika u muzeju – slici Vicenta van Gogha.

Skakavac je na slici "Masline" uočen za vrijeme njezina skeniranja za potrebe izrade kataloga.

"Gledajući sliku pod mikroskopom, naišla sam na maleno tijelo skakavca koji je uronjen u boju", rekla je kustosica Mary Schafer. Slika je naslikana 1889. godine, a u muzeju su se nadali da bi im novootkriveni skakavac mogao pomoći otkriti u kojem je godišnjem dobu nastala. Međutim, to ipak neće biti moguće.

Van Gogh je Masline naslikao 1889. godine, godinu dana nakon svađe s Paulom Gauginom, a vjeruje se da je ona dovela do toga da je poznati slikar odlučio samog sebe osakatiti, odnosno odsjeći si uho.