Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovo otkriće tamnih galaksija moglo bi biti vrh ledene sante'

OTKRIĆE U SVEMIRU 854 'ultra tamne galaksije' okružuje misteriozna tvar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su uočili 854 do sada skrivenih 'ultra tamnih galaksija' u regiji poznatoj kao Coma klaster.

Brojne 'paperjaste' galaksije, primijećene su teleskopom Subaru. Veoma su velike - pojedine su veličine Mliječne staze, ali imaju malu razinu gustoće, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Temperatura i do 4300 stupnjeva Otkriven užareni planet vruć gotovo kao naše Sunce Slika nije dostupna Novo otkriće Otkrivena nevidljiva sila koja gura našu galaksiju

Njihovo otkriće upućuje na to da su klasteri galaksija ključno okruženje za evoluciju misterioznih tamnih galaksija.

Astronomi su uočili 854 do sada skrivenih 'ultra tamnih galaksija 'Otkrića sugeriraju da se ove galaksije pojavljuju veoma difuzno i vjerojatno su okružene nečim veoma masivnim', kaže dr. Jin Koda, glavni istraživač studije i profesor na Sveučilištu Stony Brook.

Galaksije su više od 300 milijuna svjetlosnih godina udaljene od Zemlje, što znači da ih vidimo onakvima kakve su one bile prije 300 milijuna godina.

VIDEO Najbrža zvijezda 'bježi' iz naše galaksije

Znanstvenici kažu da bi galaksije poput ovih, mogle otkriti puno o evoluciji svijetlih galaksija koje vidimo danas. Zvjezdana populacija s tako paperjastim produženim galaksijama podliježe brzom remećenju zbog jake plimne sile otkrivene unutar klastera.

'Vjerujemo da nešto nevidljivo mora štititi krhak sunčev sustav galaksija, nešto s velikom masom', kaže dr. Koda.

'To nešto je vrlo vjerojatno produžena količina tamne tvari', dodaje. Komponenta vizualne tvari, kao što su zvijezde, čine samo jedan posto ili manje totalnoj masi svake galaksije. Ostatak tamne tvari, čini 99 posto. Te su galaksije tamne jer su izgubile plin potreban da bi se stvorile zvijezde.

Astronomi kažu kako je vjerojatno da je okruženje klastera igralo ključnu ulogu u gubitku plina, što utječe na formiranje zvijezda u galaksiji. Moguće je nekoliko mehanizama gubitka, uključujući i pritisak skidanja od strane plina unutar klastera, gravitacijske interakcije s drugim galaksijama u klasteru...

Studije ove međuigre tamne tvari, zvijezda i plinova u galaksijama, sve više povećavaju pozornost istraživača. 'Ovo otkriće tamnih galaksija moglo bi biti vrh ledene sante', rekao je dr. Koda.

'Možemo pronaći više, ako promatramo bljedunjave galaksije u velikim količinama tamne tvari, s teleskopom Subaru i dodatna promatranja mogu otkriti ovu skrivenu stranu svemira', zaključuje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene