Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irački doministar zdravstva Ammar Al-Saffar otet je u nedjelju u Bagdadu, dok je pedesetak osoba ubijeno diljem zemlje u atentatima na pripadnike šijitske zajednice.


Na diplomatskom planu, dan je obilježio dolazak sirijskog ministra vanjskih poslova Walida Mouallema, što je prvi posjet jednog šefa sirijske diplomacije Iraku nakon pada Sadama Huseina.

Vezani članci Peđa Grbin Grbin oštro o Berošu: ''Sustav cijepljenja je pao na koljena. Ako to nije dovoljan razlog za odlazak ministra...'' Slika nije dostupna Irak: U jučerašnjim eksplozijama 57 mrtvih, 73 ranjenih

U najkrvavijem napadu život su izgubile 22 osobe u šijitskom gradu Hilli, dok je u eksploziji četiriju automobila-bombi na autobusnoj postaji u šijitskoj četvrti u Bagdadu poginulo 10 ljudi.

- Naoružani muškarci koji su se dovezli u četirima automobilima oko 15.30 sati po srednjoeuropskom vremenu ušli su u njegovu kuću u sunitskoj četvrti Aadhamiyja i odveli ga. Neki su nosili vojnu odoru, navodi izvor u službi sigurnosti.

Doministar je šijit, kao i njegov ministar Ali Al-Chemmari, pristaša radikalnog šijitskog vođe Moqtade Sadra.

Otmica visokog državnog dužosnika koji je trebao imati zaštitu,
dolazi nakon kolektivne otmice više desetaka osoba u utorak u
ministarstvu prosvjete i dok se političari i vjerski poglavari
različitih opredjeljenja žale na nedjelotvornost redarstvenih snaga.

Sirijskoj diplomaciji u zadnje vrijeme raste ugled na međunarodnoj pozornici. 

U petak je čak britanski premijer Tony Blair zatražio od Sirije i Irana da budu "partneri" u pronalaženju mirnog "rješenja" na Bliskom istoku i u Iraku.