Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužio ih EULEX

Dvojac osumnjičen za ilegalnu trgovinu organima na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravosudna misija Europske unije na Kosovu optužila je jednoga Turčina i jednoga Izraelca za ilegalnu trgovinu organima u klinici u Prištini, objavio je EULEX.

Turski kirurg Yusuf Ercin Sonmez i izraelski državljanin Moshe Harel optuženi su za krijumčarenje ljudi, protuzakonitu medicinsku djelatnost i organizirani kriminal. 'Na okružnome sudu u Prištini izdani su uhidbeni nalozi, a obojica osumnjičenih traže se i na Interpolovim tjeralicama', rekao je EULEX-ov glasnogovornik Blerim Krasniqi.

Kosovska policija vjeruje da je Moshe Harel tražio ljude kojima treba transplantacija bubrega, a onda obećanjima o velikoj količini novca mamio donatore iz siromašnih zemalja u prištinsku kliniku. Nekolicina drugih, sve kosovskih državljana, među njima i direktor klinike Medicus Lufti Dervishi, optuženi su za slična djela i čekaju početka suđenja.

Policija je za transplantacije saznala prije tri godine kad je jedan turski državljanin zaustavljen na prištinskom aerodromu pošto je donirao bubreg. Tužiteljstvo kaže kako je donatorima iz Moldove, Kazahstana, Rusije i Turske obećano oko 15 tisuća eura, a primatelji su za presađivanje organa plaćali od osamdeset do stotinu tisuća eura.

Navodna presađivanja izvedena su 2008. u klinici Medicus u predgrađu Prištine, a tužiteljstvo kaže kako je riječ o najmanje trideset ilegalnih transplantacija. (Hina)

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Slika nije dostupna Somnez porekao optužbe 'Dr. Frankestein' za The Times: Nisam znao otkud dolaze organi

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene