Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 30 životinja pronađeno je zakopano na masivnom groblju blizu kineskog ZOO-a. Među njima su rijetki bijeli tigar i lav. Životinje su umrle zbog pothranjenosti.


Groblje je pronađeno samo nekoliko tjedana nakon pronalaska nekoliko desetaka tigrova, koji su umrli od gladi u drugom kineskom Zoološkom vrtu. Uprava u tom ZOO-u je optužena da su htjeli od tigrovih kosti napraviti skupi i zabranjeni tonik. Kosti, ali i drugi ostaci životinja, pronađeni su kako vire iz snijega u tri metara dubokoj jami, prenosi TimesOnline. Jama se nalazi blizu Zoološkog vrta u Heilongjiangu, provinciji u sjevernoj Kini.

Vezani članci Tigar, ilustracija Svjetska organizacija za zaštitu prirode zgrožena slučajem iz Hrvatske: "To otvara mnoga pitanja" Tigar - 5 Zoološki vrt u Zagrebu za tigra nema uvjete, a nastamba u Križevcima da? Istražili smo tko smije biti Tarzan u Hrvatskoj

Osoblje ZOO-a je za lokalne medije izjavolo da se 'među ostacima nalaze kosti dva bijela tigra, pet bijelih lavova, dva leoparda i pet drugih mačaka, koji su umrli u 2008. godini'. Vjeruje da su među zakopanim životinjama i tri azijska slona, ali i 29 drugih ugroženih velikih droplja. Smrti su uslijedile nakon odluke ZOO-a iz 2007. godine kada su zbog financijskih poteškoća odlučili promijeniti prehranu životinja. Umjesto ovčetine i govedine, na meniju se našla piletina. Neki čuvari su čak lavove hranili kukuruzom umjesto mesom.

Zhang Xinru, zamjenik voditelja Odjela za prehranu u ZOO-u, kaže kako 'u prvih mjesec i pol dana životinje nisu pokazivale nikakve promjene zbog nove prehrane'. Nakon šest mjeseci primijetili su velike gubitke na težini, a nakon smrti 14 velikih mačaka, vratili su se na stari režim prehrane. Zbog nedostatka novca, i najveće blago ZOO-a, rijetki zlatni majmuni se hrane sa samo tri vrste voća umjesto šest. Životinje su zakopane u blizini ZOO-a, jer nije bilo novca za kupnju peći za spaljivanje. 'Groblje je redovito dezinficirano, a sve su životinje umrle prirodnom smrću zbog bolesti ili starosti', rekao je stariji dužnosnik u ZOO-u.