Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osporena isplata 5 milijuna dolara za otkrivanje Moussaourija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka administracija isplatila je nagradu od 5 milijuna dolara bivšem instruktoru letenja iz Minnesote, koji je vlastima pružio informacije što su dovele do uhićenja i osude Zacariasa Moussaouija, sudionika zavjere za terorističke napade od 11. rujna 2001., no kolege nagrađenom osporavaju zasluge.

Dobitniku nagrade, Clarenceu Prevostu, jučer je u State Departmentu odano priznanje na ceremoniji iza zatvorenih vrata, a isplatu su prošle jeseni tajno odobrili državna tajnica Condoleezza Rice i ministartvo pravosuđa, kazali su američki dužnosnici za AP.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe"

Nagrada iz programa State Departmenta "Nagrade za pravdu", prva je i jedina koja je do danas dodijeljena jednom američkom građaninu povezano s napadima 11. rujna 2001., kazali su dužnosnici.

U okviru programa "Nagrade za pravdu", pokrenutog 1984., isplaćeno je oko 77 milijuna dolara, koje je primilo više od 50 osoba.

Nagrada Prevostu je neuobičajena i zbog toga što Moussaoui, koji je uhićen uoči napada, nikada nije imenovan kao osumnjičeni u programu State Departmenta, koji uglavnom traži informacije o počiniteljima ili planerima terorističkih napada protiv američkih interesa ili građana u inozemstvu.

State Department ne identificira primatelje nagrada, pozivajući se na privatnost i sigurnosne razloge. Dva dužnosnika su, ipak, rekla da je nagrada otišla Prevostu, ključnom svjedoku na suđenju Moussaouiju, koji je ranije govorio u svojoj ulozi u slučaju.

Dužnosnici su govorili uz uvjet da ostanu neimenovani, navodi AP.

Prevost (69), bivši vojni pilot, bio je Moussaouijev instruktor leta u Međunarodnoj pilotskoj akademiji Pan Ama u blizini Minneapolisa u kolovozu 2001., i jedan od nekoliko ljudi iz akademije koji su upozorili FBI-a zbog Moussaouijeve sumnjive želje da, iako bez pilotskog iskustva, upravlja jumbo-jetom Boeing 747.

Agencija AP navodi da nije uspjela kontaktirati Prevosta, i dodaje kako je vijest o njegovoj nagradi iznenadila drugu dvojicu instruktora leta Pan Ama, Tima Nelsona i Hugha Simsa, kojima je odano priznanje za dojavu FBI-ju o Moussaouiju, a u rezoluciji Senata iz 2005. pohvaljeni su za "hrabrost" i "herojstvo".

"On je sigurno bio tamo, no on nije zvao FBI. Nemam pojma zašto je on primio nagradu", rekao je Sims u telefonskom razgovoru iz Fort Myersa na Floridi.

Prevost je na suđenju kazao kako je on tražio od službenika pilotske škole da zovu FBI, i jednog se dana pojavio agent i pitao ga za Moussaouija.

Sims je rekao za AP kako se sjeća da su dva dana nakon što su upoznali Moussaouija, on i Nelson zasebno zvali FBI.

Nelson u četvrtak navečer nije bio dostupan, ali je njegova supruga Jodie Quinn-Nelson izjavila za AP, da je nagrada "dana krivoj osobi" te da je njezin suprug uznemiren. "Mi smo zapanjeni s time što se ovdje događa", kazala je.

Nakon uhićenja, Moussaoui je ostao tri i pol tjedna u pritvoru, zbog kršenje imigracijskih propisa, malo što rekavši istražiteljima prije nego što su oteti zrakoplovi udarili u blizance WTC-a i Pentagon 11. rujna. Agenti FBI u Minneapolisu nisu uspjeli uvjeriti nadređene u Washingtonu da traže nalog za pretragu Moussaouijevih osobnih stvari i laptopa.

Moussaoui je kasnije priznao da je bio "20-ti otmičar" i osuđen je na doživotni zatvor bez prava na pomilovanje, a tijekom suđenja je rekao kako je trebao pilotirati petim zrakoplovom i letjeti na Bijelu kuću. Kada se porota odlučila protiv smrtne kazne, povukao je iskaz i tvrdio da nije povezan s 11. rujna, govoreći da je lagao jer nije vjerovao u pošteno suđenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene