Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otmica

Oslobođen Hrvat s tegljača ‘Buccaneera’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalski gusari oslobodili su posadu talijanskog tegljača ‘Buccaneera’, otetog u travnju ove godine u Adenskom zaljevu, a među oslobođenim pomorcima je i Hrvat koji se nalazio na brodu, potvrđeno je iz hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

‘Talijanski krizni stožer obavijestio je hrvatsko veleposlanstvo u Rimu da je među oslobođenima i hrvatski pomorac s Buccaneera’, potvrdio je glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun. Vijest o oslobađanju posade broda objavilo je u nedjelju navečer i talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Tomislav Tkalac Šokirao odlaskom na ratište Majci je rekao da radi u Njemačkoj: Hrvat nestao u Ukrajini, suborci mu odali počast Slika nije dostupna Očekuje se puštanje posade Hrvatski član posade otetog Buccaneera nije u životnoj opasnosti

>> Hrvatski član posade otetog Buccaneera nije u životnoj opasnosti

Frattini izrazio zadovoljstvo

‘Ministar vanjskih poslova Franco Frattini izrazio je zadovoljstvo pošto je pozitivno riješen slučaj otmice trgovačkog broda Buccaneera i nakon što su oslobođeni talijanski pomorci koji su se nalazili na brodu’, navodi se u priopćenju talijanskog ministarstva. ‘Buccaneer’, brod u vlasništvu talijanske pomorske tvrtke Micoperi Marine Contractors iz Ravenne, otet je 11 travnja.

>> Pirati oteli petoricu mornara

Oteto 16 ljudi

Na njemu se nalazilo 16 članova posade - deset Talijana, pet Rumunja i jedan Hrvat, 25-godišnji Riječanin, koji je na brodu radio kao električar, a na brod se ukrcao u Veneciji. Šef talijanske diplomacije u priopćenju je zahvalio somalskim vlastima, kao i talijanskoj tajnoj službi, na pomoći u ‘pozitivnom rješavanju slučaja otmice’.

Svi članovi posade oslobođenog broda Buccaneera su dobro

Svi članovi posade oslobođenog talijanskog tegljača Buccaneera, među kojima je i jedan Hrvat, u dobrom su stanju, a brod trenutačno plovi prema obali Džibutija, doznaje se u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. 'Uprava za krizne situacije u ministarstvu vanjskih poslova Italije i hrvatsko veleposlanstvo u Rimu bili su u stalnim kontaktu od travnja ove godine kada je talijanski tegljač Bucaneer bio otet u Adenskom zaljevu. Uz obavijest o oslobađanju broda i posade, izvijestili su hrvatsko veleposlanstvo i o dobrom stanju svih članova posade, te o trenutnom pravcu plovidbe broda prema obali Džibutija’, navodi MVPEI.

Zahvala somaskim vlatsima i talijanskoj tajnoj službi

Vijest o oslobađanju posade broda objavilo je u nedjelju navečer i talijansko ministarstvo vanjskih poslova. Buccaneer, brod u vlasništvu talijanske pomorske tvrtke Micoperi Marine Contractors iz Ravenne, otet je 11 travnja. Šef talijanske diplomacije u priopćenju je zahvalio somalskim vlastima, kao i talijanskoj tajnoj službi, na pomoći u ‘pozitivnom rješavanju slučaja otmice’. Tvrtka Micoperi Marine Contractors priopćila je u nedjelju da brod nije oslobođen u rezultatu vojne akcije te da nije plaćena otkupnina. Međutim, gusari tvrde da su dobili četiri milijuna američkih dolara i da su nakon toga oslobodili brod. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene