Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BBC tvrdi:

OKV otimala civile i trgovala organima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
BBC je proveo istragu o zločinima na Kosovu o kojima se dugo priča, ali ubijek bez ikakvih dokaza i potvrde. Sada i ugledna britanska televizija tvrdi da je Oslobodilačka vojska Kosova vršila otmice Kosovara zbog trgovine organima.

BBC se poziva na izvore s Kosova koji tvrde da je među nestalima oko 2000 ljudi, Srba, Albanaca i Roma. Sve ovo se događalo tijekom i neposredno nakona rata 1999.

Pročitajte i ovo Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste DRAMA Kurti večeras udara na sjever Kosova? Dao je ultimatum da se do navečer maknu barikade, oglasio se i NATO Slika nije dostupna Objavljeni dokumenti Iza prodaje organa na Kosovu stoji Haradinaj?

BBC tvrdi da su postojali i fizički dokazi o trgovini organa koje su prikupili istražitelji UN-a, ali da ih je uništio Međunarodni sud za ratne zločine. BBC je razgovarao i bivšim zatvorenikom OVK koji je bio zatvoren u zatvoru u Kukešu u sjevernoj Albaniji.

'Ulazili su u sobe njih šestorica odjednom kako bi nas ispitivali. Koristili su noževe, pištolje i automatske puške', rekao je zatvorenik BBC-u. 'Kad je osoba zlostavljana.. plače 'oh majko' na svom materinjem jeziku', kaže mučeni zatvorenik OVK-a. Izvori BBC-a tvrde da je u zatvoru u Kukešu ubijeno ukupno 18 ljudi.

Thaci opovrgava optužbe

Brankica Antić tvrdi da je njezin suprug Zlatko otet šest tjedana nakon završetka rata, kada su nadzor već provodila snage NATO-a. Služeni podaci kažu da je oko 400 Srba nestalo na kraju rata, dok je za vrijeme rata nestalo oko 1500 Albanaca.

Kosovski premijer Hashim Thaci, i nekadašnji čelnik OVK. odbacuje sve optužbe na račun pripadnika OVK. Thaci kaže da je bilo ljudi koji su 'okaljali odoru OVK', ali da se oVK ogradila i distancirala od takvih zločina

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene