Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rušenje predsjedničkog aviona

Osama bin Laden planirao Obamino ubojstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije nego je ubijen u akciji američkih komandosa u svibnju 2011. u Islamabadu, tadašnji vođa Al Kaide Osama bin Laden naredio je rušenje zrakoplova američkog predsjednika Baracka Obame i generala Davida H. Petraeusa, bivšeg zapovjednika američkih snaga u Afganistanu, kako bi se izazvala kriza u SAD-u.

Prema istom izvoru, koji se poziva na dokumentaciju Al Kaide zaplijenjenu u akciji na bin Ladena, s pogibijom Obame njegovo bi mjesto automatski preuzeo potpredsjednik Joe Biden koji je, kako je bin Laden objasnio jednom od svojih zapovjednika, 'potpuno nespreman za taj položaj'.

'Što se Petraeusa tiče, on je čovjek trenutka.....i njegova bi likvidacija promijenila tijek rata', ocijenio je tada bin Laden koji se nadao da bi napade na Obamu i Petraeusa mogao izvršiti pakistanski terorist Ilyas Kashmiri.

Mjesec dana nakon bin Ladenove likvidacije, u napadu američke bespilotne letjelice ubijen je i Kashmiri.

Dužnosnici američke administracije tvrde da zavjera glede atentata na Obamu i Petraeusa nikada nije predstavljala ozbiljnu prijetnju. Zavjera je, ocjenjuju analitičari, bila više hvalisanje nego išta drugo jer je Al'Kaidi nedostojalo naoružanje za rušenje američkog zrakoplova, ali je jeziv podsjetnik da je bin Laden, oslabljen i u bijegu, još uvijek sanjao o tome da izvede još jedan spektakularan napad na SAD. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zadatak specijalnih snaga DISKRETNA I MOĆNA JEDINICA 'CIA ciljano likvidira vođe IS-a' Slika nije dostupna Potvrda iz Pakistana Amerikanci su ipak lagali? Procurilo ime špijuna koji je 'cinkao' bin Ladena

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene