Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravo lice sukoba

Osam dana sukoba, 167 mrtvih: 'Izrael se nije borio protiv Palestinaca u Gazi, nego protiv Irana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U osam dana izraelske ofenzive na pojas Gaze poginulo je 162-oje Palestinaca, nasuprot pet Izraelaca. Mnogi se pitaju zašto je došlo do tog sukoba, a izraelski i američki vojni stručnjaci napokon su mu dali kontekst. To je bila proba za eventualni napad na Iran.

'U operaciji 'Stup obrane', Izrael se nije borio protiv Gaze, već Irana', rekao je za New York Times izraelski veleposlanik u SAD-u Michael B. Oren, a prenosi Business Insider.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas"

>> Prekid vatre između Izraela i Hamasa uglavnom se poštuje

U ofenzivi su sudjelovali izraelski F-16 borbeni zrakoplovi, koji su bombardirali podzemne tunele, a kao podrška tu su bili jurišni helikopteri AH-64 Apache te brojne bespilotne letjelice, koji su uništili više od 1.500 meta u pojasu Gaze.

Sve je počelo izraelskim zračnim napadom na iransku tvornicu oružja u Sudanu. Izrael se službeno nije oglasio oko tog napada, no svima od Sudana do UN-a bilo je jasno kako je Izrael napao tu tvornicu jer je dostavljala oružje i rakete tipa 'Fajr', kojima je Hamas napadao Tel Aviv i Jerusalem.

Izraelska proturaketna obrana 'Iron dome', koju je dijelom financirao i SAD, uspjela je presresti 84 posto od 1.506 raketa, koje su ispaljene iz pojasa Gaze na Izrael. No, isti proturaketni sustav bio bi neučinkovit protiv Hezbolahovih raketa srednjeg dometa, ili iranskih dalekometnih raketa.

'Glavna lekcija ovdje je da je proturaketni sustav učinkovit i da radi', zaključio je Uzi Robin, bivši šef izraelskog proturaketnog programa. 'No on nema nikakve veze s prijetnjama iz Irana', dodao je.

'Nitko se dosad nije morao nositi s takvom obranom. Bilo bi tu puno raketa koje bi dolazile iz svih smjerova, a ispaljivane su rakete svih vrsta', istaknuo je Jeffrey White, stručnjak za obranu s Instituta za politiku na Bliskom istoku u Washingtonu.

Dok je operacija 'Stup obrane' skresala Hamasov raketni arsenal od 10.000 do 12.000 raketa, ona ipak nije pokazala dovoljno moći i strategije u slučaju eventualnog sukoba s Iranom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene