Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Uhićeno 55 terorista'

Prekid vatre između Izraela i Hamasa uglavnom se poštuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael i Hamas postigli su sporazum o prekidu vatre koji je stupio na snagu u Gazi u 19 sati po GMT-u (20 sati CET).

Prekid vatre u Pojasu Gaze koji su u srijedu navečer sklopili Izrael i palestinski radikalni pokret Hamas, u četvrtak ujutro uglavnom se poštuje, nakon osmodnevnog sukoba u kojemu je život izgubilo najmanje 162 Palestinaca i petero Izraelaca.

Postignut nakon diplomatskih napora sa svih strana, posebice Egipta i SAD-a, prekid vatre je stupio na snagu, piše u tekstu sporazuma koji je u Kairu objavio šef egipatske diplomacije Muhamed Kamel Amr pored američke kolegice Hillary Clinton.

Pročitajte i ovo Počeli su progovori o primirju u Gazi Čeka se Hamasov odgovor Počeli su novi pregovori o primirju u Gazi: Uskoro prekid vatre? Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu"

>> Nakon eksplozije kod hrvatskog veleposlanstva Izrael uzvratio raketama

Ipak, i nakon početka primirja nekoliko je raketa iz Pojasa Gaze palo na nenaseljena područja u južnom Izraelu, priopćila je izraelska policija. U Gazi su očevici rekli da se nakon početka prekida vatre čula snažna eksplozija. U tim incidentima nije bilo žrtava, ali na objema stranama i dalje vlada veliko nepovjerenje.

U Pojasu Gaze, izmučenom s osam dana neprekidnih izraelskih zračnih napada, neposredno nakon početka primjene prekida vatre počela je proslava. Napori Egipta omogućili su "sporazum o prekidu vatre", kazao je egipatski ministar čija je zemlja odigrala ključnu ulogu u njegovoj izradi.

U Jeruzalemu, premijer Benjamin Netanyahu objavio je kako je pristao "dati priliku" egipatskom prijedlogu nakon što je razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Obama je zahvalio egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju i Netanyahuu i iznio cilj postizanja "trajnog" mira u palestinskoj enklavi koja graniči s Egiptom i Izraelom. Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je Izrael i Hamas da "djeluju ozbiljno" na održavanju prekida vatre, u izjavi 15 članova Vijeća, prvoj službenoj od početka sukoba.

Uhićeno 55 Palestinaca zbog 'terorizma'

Izraelska vojska objavila je u četvrtak da je uhitila 55 palestinskih militanata na Zapadnoj obali zbog "terorističkih aktivnosti", nekoliko sati nakon stupanja na snagu prekida vatre između Izraela i Hamasa u Gazi. Ti su Palestinci optuženi da su se odali "terorističkim i nasilnim aktivnostima" na Zapadnoj obali, piše u priopćenju vojske koja ističe da su uhićeni militanti pripadali različitim organizacijama.

"Uhićeno je ukupno 55 terorista s pripadnošću različitim terorističkim skupinama. Među njima je izvjestan broj visokih dužosnika" palestinskih skupina, navodi izraelska vojska.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene