Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorile se pukotine

Hitna evakuacija stanovništva: Najvišoj brani u SAD-u prijete obilne padaline

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razina vode u petak bila je manje od dva metra od vrha brane, a porasla je zbog jake kiša i snijega koji su uslijedili nakon nekoliko godina teške suše u Kaliforniji.

Stanovništvu nizvodno od najviše brane u SAD-u u blizini grada Orovillea u Sjevernoj Kaliforniji naređena je hitna evakuacija nakon što su vlasti izvijestile da bi brana mogla popustiti zbog pukotina koje su se otvorile od silnog pritiska vode što se nakupila nakon obilnih padalina.

Pročitajte i ovo SAD šalje vojnu pomoć Ukrajini Rat u Europi SAD najavio novu vojnu pomoć Ukrajini: Stiže oružje vrijedno šest milijardi dolara Zračna luka Kabul, eksplozija Skrivena istina Ovo je tajna koju Pentagon posebno skriva: "Snimka otkriva da nije bila samo jedna eksplozija"

"Naređena je hitna evakuacija područja nizvodno od brane", izvijestio je oblasni šerif putem društvenih mreža, naglasivši više puta kako nije riječ o vježbi. Dosad je evakuirano više od 188 tisuća ljudi, a pripremaju se i centri za njihov smještaj, javljaju lokalni mediji.

Inženjeri su još u četvrtak počeli ispuštati vodu iz akumulacijskog jezera uzvodno od brane, primijetivši da joj nedostaju veliki komadi betona. Razina vode u petak je bila manje od dva metra od vrha brane, a porasla je zbog jake kiša i snijega koji su uslijedili nakon nekoliko godina teške suše u Kaliforniji.

Kalifornijski guverner Jerry Brown je zbog poplava i klizanja tla od Savezne službe za izvanredna stanja zatražio proglašenje elementarne nepogode.

Nešto kasnije tijekom nedjelje oblasni šerif Kony Honea kazao je kako se čini da situacija ipak nije toliko teška kao što se mislilo, ali da mjere evakuacije ostaju na snazi. "Radije bih bio siguran nego da požalim", kazao je on, prenosi CNN. Pred jutro u ponedjeljak nacionalna meteoslužba Sacramenta na Twitteru je izvijestila kako je zasad u opasnosti samo pomoćni ispust brane.

Brana kod Orovillea, grada s oko 16 i pol tisuća stanovnika, visoka je 230 metara, a građena je od 1962. do 1968. godine i najviša je u SAD-u. Od glasovite Hooverove brane viša je za 12 metara. (D.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene