Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritika mađarskog premijera

Orban prozvao EU: Treba otvoreno reći, kriza je zapravo kriza Bruxellesa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski konzervativni premijer Viktor Orban koji je u petak rekao da razmišlja o novom sustavu koji će zamijeniti demokraciju radi izaska iz krize, danas je kritizirao Europsku komisiju zbog njezina upravljanja gospodarskom krizom.

"Treba otvoreno reći: kriza je zapravo kriza Bruxellesa. Bruxelles je glavna zapreka u pronalaženju pravih rješenja za svladavanje gospodarskih teškoća", rekao je Viktor Orban pred više tisuća simpatizera u prigodi posjeta Rumunjskoj, u Tusnadfurdou, 230 km sjeverno od Bukurešta, gdje živi velika mađarska zajednica.

"Bruxelles gubi tjedne i tjedne razmišljajući o veličini kaveza za piliće i o postavljanju igračaka u svinjcima, smatrajući da je odmor duše kod gusaka važno europsko pitanje dok stotine tisuća građana gube posao, njihov se financijski sustav urušava i sve teže preživljavaju", kazao je.

Pročitajte i ovo Mađarski predsjednik Viktor Orban nakon dvije godine Preokret Viktora Orbana, parlament odobrio pristupanje Švedske NATO-u: "Ovo je povijesni dan" Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

>> Grci i Talijani grcaju u dugovima, ni Francuzima se ne piše dobro

Orban koji je i prije često govorio o "propadanju" Zapada i koji je Bruxelles usporedio s Moskvom, rekao je da se razočarao u zapadnoj Europi. "Devedesetih (nakon sloma komunizma) bilo je važno oponašati Zapad... No danas vidimo da ondje nema ništa što bi trebalo oponašati...". "Loše vijesti koje prijete eurozoni dolaze sa Zapada" i ne postoje "europski recepti" za upravljanje krizom, dodao je.

Mađarski premijer izazvao je oštre političke reakcije rekavši kako se "nada da demokraciju neće trebati zamijeniti novim sustavom". "Nadamo se da neće trebati uvoditi novi sustav umjesto demokracije, ali nam trebaju novi gospodarski sustavi i nove ideje", rekao je u Budimpešti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene