Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštra retorika

Orban napao banke i multinacionalke: Kolonizacija je gotova!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik mađarske vlade Viktor Orban žestoko se u govoru u parlamentu obrušio na banke i velike multinacionalne korporacije.

Mađarski premijer Viktor Orban pojačao je u ponedjeljak svoju retoriku protiv banaka i velikih multinacionalnih firmi, poručivši im u parlamentu da je era 'kolonizacije' i velikih profita gotova.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima Viktor Orban Rok od dva mjeseca Europska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske

Pedesetogodišnji Orban, čiju stranku Fidesz u prvoj polovici iduće godine čekaju parlamentarni izbori, rekao je kako očekuje nove sukobe kada njegova vlada provede smanjenja cijena energije za kućanstva i izvrši pritisak na banke da pomognu onima koji su se zadužili u stranoj valuti.

>> Orban optužuje EP za metode u sovjetskom stilu

Fidesz je i dalje u dvoznamenkastom vodstvu pred oporbenim socijalistima, po ispitivanju Ipsosa u kolovozu, no gotovo polovica glasača još je neodlučna.

'Mađarska je neovisna, suverena država', rekao je Orban na početku jesenskog zasjedanja parlamenta, predstavljajući plan rada za predstojeće razdoblje. 'Era kolonizacije je gotova. Smanjenja cijena komunalija, ukidanje zajmova s valutnom klauzulom i spašavanje obitelji i njihovih domova nama su nacionalna pitanja', dodao je.

'Banke i velike kompanije koje uživaju monopol u Mađarskoj moraju se naviknuti na novu situaciju', rekao je Orban. 'Navikle su biti snažne, a socijalističke vlade klanjale su se pred njihovom moći. Ali sada smo mi snažniji i oni se moraju prilagoditi Mađarima, a ne obrnuto.'

Orban je svojim neuobičajenim proračunskim mjerama ciljao uglavnom banke i strane kompanije, izazvavši kritike u inozemstvu. No, njima je uspio skinuti Mađarsku s popisa država s prekomjernim deficitom na kojem je bila devet godina.

On ističe da je spasio Mađarsku od kraha koji je doživjela Grčka i da je postavio solidne temelje mađarskim financijama, no njegovi kritičari upozoravaju da je poljuljao povjerenje investitora.

Nakon što je prošli mjesec otplatila dugove MMF-a iz programa spašavanja 2008., Mađarska je, istaknuo je, učinila zaokret i iduće godine očekuje rast. 'Otplativši zajam, prekinuli smo konstantni pritisak kojim su nam međunarodne financijske organizacije pokušavale nametnuti politike štednje', rekao je.

Orban je kazao da vlada iduće godine očekuje rast od dva posto BDP-a. Analitičari očekuju da će mađarsko gospodarstvo rasti 1,5 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene