Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Počelo je suđenje Saši Savinoviću, petooptuženom za otmicu bivšeg hrvatskog člana BiH Predsjedništva Ante Jelavića.


Na početku sudskog procesa, koji je počeo jučer počeo pred Općinskim sudom u Konjicu, Savinović se izjasnio da nije kriv. Njegova optužba jednaka je onoj na temelju koje su ostala četvorica Jelavićevih otmičara Marijo Miličević, Vlado Ćurić, Dalibor Prgomet i Vlatko Miličević početkom studenog pravomoćno osuđena na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske. Proces protiv Savinovića vodi se u BiH jer nije bio dostupan hrvatskim sudskim organima.

Vezani članci Slika nije dostupna Nikica Jelavić poziva na projekt 'Pokreni se'! Slika nije dostupna Predao se osumnjičenik za otmicu Jelavića

>> Dvojica priznala otmicu Ante Jelavića

>> Ante Jelavić svjedočio u istrazi protiv svojih otmičara


Iako su mediji najavljivali da će Savinović priznati krivnju i nagoditi se o visini kazne, dogodilo se suprotno tako da će prema riječima tužitelja Seada Đikića sudski postupak ići redovitim tijekom. Slijedi iznošenje dokaza tužiteljstva, među kojima su i dokazi ustupljeni iz Republike Hrvatske.


Savinović će odgovarati prema svim točkama optužbe kao i četvorica osuđena u Hrvatskoj. Prema optužnici, on je tijekom otmice u travnju prošle godine imao ulogu vozača te je na zagrebačkoj tržnici u Utrinama, zajedno s ostalim otmičarima, Jelavića nasilno ugurao u automobil te ga prevezao u BiH i zatočio u Rami. Iz kuće Vlade Jurića, jednog od otmičara, Jelavić je, prema osobnom kazivanju, uspio pobjeći i prebaciti se u Hrvatsku. (Hina)