Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teška tužba

Oporbena čelnica optužila Kirchner za prikrivanje ubojstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Argentinska oporbena zastupnica Elisa Carrio podigla je u petak tužbu protiv predsjednice Cristine Kirchner, ocijenivši da je prikrivala ubojstvo državnog odvjetnika Alberta Nismana koji je vodio istragu o napadu 1994. na židovsku zajednicu AMIA, u kojemu je poginulo 85 ljudi.

Tužbom su obuhvaćeni i Alejandra Gils Carbo, glavna državna odvjetnica i vojni zapovjednik, general Cesar Milani, zbog sumnje da su ometali istragu i vršili pritisak na sudce.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman U Južnoj Americi Šef hrvatske diplomacije: Hrvati u Argentini su veliki potencijal za doseljenje u Hrvatsku Napadač uperio pištolj u Cristinu Kirchner MUŠKARAC UHIĆEN VIDEO Stravična snimka pokušaja atentata na bivšu predsjednicu: "Uperio je pištolj u njezinu glavu i povukao okidač"

Alberto Nisman koji je 18. srpnja pronađen mrtav u svome stanu s prostrijelnom ranom na glavi, bio je podigao tužbu protiv Kirchner u kojoj je naveo da je ometala rad suda kako bi išla na ruku Iranu u okviru istrage o napadu na židovsku neprofitnu udrugu AMIA-u.

Vlasti su prvo tvrdile da se sudac ubio, a predsjednica je poslije rekla da je riječ o planiranom ubojstvu.

Vlada je uzvratila i optužila Carrio, političarku desnog centra, da "želi potaknuti podjelu društva" i "zaštititi svog prijatelja Stiussa", bivšeg ravnatelja obavještajne službe kojeg je Kirchner u prosincu razriješila.

Carrio misli da je Nismanova smrt "operacija koju su organizirali ljudi kadri da ubijaju", navodeći imena Cesara Milanija koji je zapovijedao vojskom nakon prelaska s dužnosti ravnatelja tajne vojne službe.

Sudci su pozvali Argentince da u srijedu 18. veljače u Buenos Airesu dođu na skup na kojemu će odati počast Albertu Nismanu, mjesec dana nakon njegove smrti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene