Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U dvorištu kuće slovenskog istraživača arhiva nekadašnje "Udbe" Romana Leljaka u subotu navečer izgorio je automobil.


Leljak ne vjeruje da se vozilo samo zapalilo i sumnja da bi mogla biti riječ o 'poruci njemu osobno budući da bi u ponedjeljak i utorak trebao svjedočiti u Muenchenu na procesu koji se vodi protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Vezani članci Slika nije dostupna Bandić: Ja sam bio 9 godina u staroj partiji i znam točno što sam radio Slika nije dostupna POSLJEDNJI SVJEDOK 'Đureković je redeći u BND-u stekao pozamašno bogatstvo'

'Ne vjerujem da se automobil Mercedes E klase sam zapalio i ne isključujem mogućnost da se radilo o opomeni meni osobno', kazao je Leljak za Dnevnik.hr i dodao:

'Previše je tu slučajnosti da bi bilo - slučajno'. 

Leljak ističe da nije dobivao nikakve prijetnje, kao neki drugi svjedoci.

'Ako bog da i ako budem živ. 19. 5. ću biti u Muenchenu na suđenju i reći ću što znam', poručuje.

Zanimljivo je da automobil nije Leljakov nego od susjeda koji ga je uz njegovu dozvolu parkirao u Leljakovu dvorištu, a budući da je sam pokušao gasiti požar pri čemu se blago otrovao ugljičnim monoksidom završio je u bolnici.

Zapaljeni automobil je osobni automobil marke Mercedes.

Incident se dogodio u naselju Paričnjak blizu Radenaca gdje Leljak živi sa suprugom koja ga je obavijestila o požaru, dok je on bio u Radencima na jednom sastanku.

Policija istražuje prijetnje svjedoku protiv Perkovića i Mustača

Policija je potvrdila incident i navela da o događaju provodi istragu.

Leljak je istraživač povijesnih arhiva i povjesničar-amater, a do sada je izdao više knjiga o radu nekadašnje jugoslavenske političke policije i nekim izvornim dokumentima i načinu njena djelovanja, do kojih se dokopao u arhivima. Član je Slovenske demokratske stranke ((SDS) nekadašnjeg premijera Janeza Janše, na čijoj se listi lani natjecao za mjestu gradonačelnika Radenaca, ali bez uspjeha.

Zadnja njegova knjiga "Udbini spavači" odnosi se na problem "infiltracije" nekadašnjih suradnika tajne policije u današnjim društvenim i političkim strukturama.

Leljak se bavio i problematikom masovnih poratnih grobnica u Sloveniji, a u sudskim je sporovima s više živućih nekadšašnjih jugoslavenskihg i slovenskih "udbinih" i policijskih dužnosnika iz Slovenije koje je optužio za atentate na hrvatske i jugoslavenske emigrante 1970-ih i 80-ih. (N.C./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook