Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetnje još jednom svjedoku

Policija istražuje prijetnje svjedoku protiv Perkovića i Mustača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnateljstvo policije potvrdilo je da istražuje navodne prijetnje Mariu Eteroviću, svjedoku na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za ubojstvo Stjepana Đurekovića, ističući da su odmah nakon saznanja o mogućim prijetnjama "razmijenili saznanja s njemačkim kolegama".

I dok policija istražuje jesu li prijavljene prijetnje utemeljene obrana optuženih za Đurekovićevo ubojstvo ističe da je riječ o još jednom u nizu nevažnih svjedoka koji su se sami javili za svjedočenje i čije je iskaze njemačka strana nekritički prihvatila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obrana najavila žalbu protiv odluke da se Perkoviću ne dopusti branjenje sa slobode Slika nije dostupna Konačna odluka idući tjedan Istražni sud u Madridu poništio odluku o izručenju Sindičića, traži nadopunu

Glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić izjavila je za da su obavijest o navodnim prijetnjama još jednom svjedoku na suđenju Perkoviću i Mustaču primili od zagrebačkog Županijskog suda, nakon što je svjedok sud izvijestio da ga je osoba iz izvršne vlasti koju nije imenovao navodno upozorila da "pazi što će izjaviti u Muenchenu".

Informacije su, dodala je Bikić, odmah razmijenili s njemačkim kolegama s kojima su dogovorili daljnju suradnju.

"On je svjedok u drugoj državi i treba se držati bilateralne suradnje", kazala je Bikić, podsjećajući da policija najprije treba utvrditi koliko su prijavljene prijetnje osnovane i kolika je "ugroza tog svjedoka".

Eterović, kako se doznaje, od policije nije tražio zaštitu, baš kao ni Ivan Krmpotić, za kojega je policija ranije odbacila medijske tvrdnje da je odbila postupiti nakon što je prijavio oštećenje brave ulaznih vrata na stambenoj zgradi u kojoj živi, kao i pronalazak pisma uznemirujućeg sadržaja. Krmpotić pismo navodno nije želio predati hrvatskoj policiji, a u međuvremenu je, prema pisanju medija, zaštitu zatražio od njemačke policije koja ga je sa suprugom prebacila u sigurnu kuću u Njemačkoj.

Policija odbacuje tvrdnje da je odbila postupiti u slučaju prijetnji Krmpotiću

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo izjavio je da Eterović "zasigurno ništa ne zna o Đurekovićevu ubojstvu, ali da treba vidjeti što će ispričati na sudu". Dodao je i da je, prema njegovim saznanjima, riječ o osobi koja je dosta vremena provela po zatvorima u Srbiji te da se i ranije nudio kao svjedok na suđenjima.

Nobilo tvrdi da se Eterović, poput Krmpotića, sam javio njemačkom veleposlanstvu. "Njihovi su iskazi nekritički prihvaćeni bez obrade podataka iz čega se može zaključiti da tužiteljstvu očito nedostaje svjedoka. Ispucali su više manje sve značajne svjedoke, a rezultat im je nikakav", ocijenio je Nobilo.

Ponovio je i da je Krmpotić, kao policajac i nastavnik u školi za unutarnje poslove koji nije bio u sustavu državne sigurnosti, za obranu "nebitan", ali i da policija mora čim prije utvrditi je li zaista bilo prijetnji.

I odvjetnik Siniša Pavlović, koji na muenchenskom suđenju zastupa Đurekovićevu udovicu kao sutužiteljicu, u izjavi kaže da ne zna ništa o Eteroviću kao svjedoku ni navodnim prijetnjama. "Ne znam ništa osim da je riječ o svjedoku koji se sam prijavio za svjedočenje. U spisu postoji jedino notica da se sam prijavio i rekao da nešto zna", kazao je Pavlović.

Prema pisanju medija prijetnje Eteroviću prošlog su se tjedna spominjale i na njemačkom sudu, jer je o tome izvijestio i njemačko veleposlanstvo u Zagrebu prije nego što je prijavu o prijetnjama predao zagrebačkom Županijskom sudu. Eterović je, kako stoji u prijavi, u vrijeme Đurekovićeva ubojstva služio vojni rok te je kao vozač visoko rangiranog dužnosnika sekretarijata za narodnu obranu čuo stvari koje bi mogle biti važne za slučaj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene