Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedanaest zemalja proizvođača nafte koje nisu članice OPEC-a, uključujući Rusiju, dogovorile su da će smanjiti proizvodnju za 558.000 barela na dan, nakon što su nedavno i zemlje OPEC-a odlučile smanjiti proizvodnju nafte, rekao je predsjednik OPEC-a, katarski ministar za energetiku Mohammed al-Sada.


Novo smanjenje niže je od smanjenja koje je ranije najavilo nigerijsko ministarstvo nafte, kao i od ciljanih 600.000 barela koje je OPEC predvidio za zemlje koje nisu njegove članice.

Vezani članci Ilustracija MOL počeo dopremu nafte iz Azerbajdžana do Bratislave preko Hrvatske: "To pokazuje našu fleksibilnost u nabavi sirove nafte" Gazprom rafinerija u Rusiji Cijene nafte ponovno porasle na međunarodnim tržištima: "Embargo na rusku naftu značit će smanjenje opskrbe"

OPEC je prošli tjedan odlučio smanjiti proizvodnju za 1,2 milijuna barela na dan od siječnja kako bi potaknuo rast cijena i povećao prihode.

"Vjerujem da je ovo doista povijesni događaj", rekao je ruski ministar za energetiku Aleksander Novak, koji predvodi zemlje koje nisu članice OPEC-a.

Istaknuo je da su zemlje OPEC-a i one koje to nisu odgovorne za više od polovice proizvodnje nafte na svijetu.

Rusija je ranije najavila da će na nju otpasti polovica tog smanjenja u prvoj polovici 2017. Druge zemlje koje u tome sudjeluju su Meksiko, Kazahstan, Malezija, Oman, Azerbajdžan, Bahrain, Ekvatorijalna Gvineja, Sudan, Južni Sudan i Brunei.

Dogovor OPEC-a okončao je višetjednu neizvjesnost i nestabilnost na naftnim tržištima, povećavši cijene preko 50 američkih dolara prvi put u mjesec dana.

Označio je također dramatični zaokret u odnosu na saudijski plan iz 2014. o preplavljivanju tržišta naftom kako bi se istisnulo konkurente, posebno američke proizvođače nafte iz škriljevca. Cijene su zbog takve strategije pale s više od 100 dolara po barelu u lipnju 2014. na ispod 30 dolara ranije ove godine, gotovo najniže razine u zadnjih 13 godina. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju