Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detaljan program

OPCW: Sirija u roku predala plan uništenja kemijskog oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija za zabranu kemijskog oružja je objavila da je od Sirije na vrijeme dobila detaljan program uništenja kemijskoga oružja.

'OPCW objavljuje da je Sirijska Arapska Republika u četvrtak 24. listopada podnijela službenu inicijalnu deklaraciju svojeg programa o kemijskom oružju', priopćila je organizacija.

Deklaracija 'omogućuje da se donesu planovi o sustavnom, cjelovitom i provjerenom uništenju prijavljenog kemijskog oružja kao i postrojenja za njegovu proizvodnju i montažu', prenosi OPCW.

'Opći plan uništenja razmatra izvršno vijeće OPCW-a', koje je zaduženo nadzirati uništenje sirijskoga kemijskog arsenala nakon donošenja povijesne rezolucije UN-a.

Rezolucijom 2118 određeno je uništenje sirijskoga kemijskog arsenala do polovine 2014.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Treba im još uvjeravanja SAD sumnja u sirijski popis kemijskog oružja Slika nije dostupna Okončali drugu misiju UN-ovi inspektori za kemijsko oružje napustili Damask

>> Prekretnica u Siriji: Ubijen Asadov najjači protivnik?

Službeni Damask je ranije podastro popis mjesta na kojima se proizvodi i skladišti kemijsko oružje, a u petak su inspektori OPWC-a izvijestili kako su njihovi stručnjaci obavili inspekciju 19 od 23 postrojenja, koliko ih je spomenuto u deklaraciji.

Organizacija, koja je u studenome nagrađena Nobelovom nagradom za mir, izvijestila je da je UN-ovu Vijeću sigurnosti uputila izvješće o postignutom napretku od početka misije.

Stručnjaci procjenjuju da je u Siriji uskladišteno više od 1000 tona kemijskog oružja, među kojim je 300 tona iperita. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene