Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Havaji su u strahu od udara dvaju uragana čiji se naleti očekuju danas navečer. Zatvorene su škole, a stanovnike i turuste upozorava se na opasnost od poplava, blatnih nanosa i nestanka električne energije.


Uragani nazvani Iselle i Julio kreću se s Pacifičkog oceana prema Havajima. Udar uragana Iselle na Big Islandu očekuje se u večernjim satima. Stanovništvo se priprema na obilne kiše, nalete vjetra od 85 km/h i poplave u nekim područjima.

Vezani članci Uragan u Meksičkom zaljevu (Foto: AFP) Oluja ojačala u uragan, kreće se brzinom 120 km/h: "Ne postoji sustav koji se može nositi s toliko kiše" Slika nije dostupna Spektakularna snimka akcije na Paficiku: Obalna straža u podmornici pronašla kokain vrijedan 500 milijuna dolara

Drugi se uragan Julio, u međuvremenu, vrtio blizu Havaja kao nastavak na jučerašnju tropsku oluju, a naleti vjetra dostizali su do 75 km/h. Prognostičari očekuju da će uragan Julio postepeno jačati, ali da će obići Big Island sa sjeverne strane. No, još je uvijek predaleko da bi se precizno mogla predvidjeti njegova putanja, prenosi news.sky.

Kontroverzna teza: Da je uragan Katrina imala muško ime ubila bi manje ljudi?!

Guverner Neil Abercrombie izdao je hitni proglas stanovnicima kako bi se pripemili za nadolazeće nevrijeme, opremili se hranom i vodom.

"Želimo biti sigurni da se radi sve što je moguće kako bi se zaštitila javnost", izjavio je guverner  Abercrombie.

Posljednja tropska oluja na Havajima dogodila se 1992. godine kada je u uraganu Iniki poginulo 6 ljudi, a uništeno je više od 1400 domova u Kauai.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook