Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Put bez povratka

Hrvatski arheolog Marko Lukić ušao u 100 odabranih za odlazak na Mars

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sto kandidata sprema se za odlazak na Mars - među njima žena koja želi roditi prvog Marsovca i hrvatski arheolog Marko Lukić.

Od 202.586 kandidata iz cijelog svijeta u okviru projekta 'Mars One' odabrano je 50 muškaraca i 50 žena koji bi mogli biti među prvim ljudskim doseljenicima na 'crveni planet'.

Pročitajte i ovo Chagos otočje iz zraka Otočje Chagos Velika Britanija dobila „jezikovu juhu“ od UN-a: Moraju napustiti rajsku koloniju koju su prisilno prisvojili Otkriveno porijeklo misterioznog asteroida u obliku cigare koji je zbunio i Stephena Hawkinga (Foto: AFP) "Posjetitelj" iz druge galaksije Otkriveno porijeklo misterioznog asteroida u obliku cigare koji je zbunio i Stephena Hawkinga

Odabrani još moraju proći brojne testove, a 40 najuspješnijih među njima uistinu će dobiti priliku da napuste Zemlju i otputuju na Mars. Prvi svemirski brod koji će nositi dva muškaraca i dvije žene poletjet će  2024. godine.

Kako na njemu nema ništa osim stijena i kratera, astronauti će se morati osloniti samo na sebe i svoje sposobnosti. Hranu i kisik ponijet će sa Zemlje, no ovih deset godina morat će provesti u obučavanju i učenju svega što bi im moglo zatrebati - od medicine, građevine, različitih popravaka.  Maggie Lieu, 24-godišnja astrofizičarka iz Coventryja, kazala je da bi željela biti prva žena koja će roditi dijete na Marsu.

VIDEO Ogromna kupola golica maštu znanstvenika - Je li ovo 'najbolji dokaz'?

'Bilo bi to stvarno uzbudljivo, jer bi moje dijete bilo prvi Marsovac. No, i to bi bilo, kao uostalom i cijelo putovanje, jedan veliki eksperiment. Ne znamo kakav bi niska gravitacija mogla imati utjecaj na fetus, hoće li radijacija muškarce tamo možda učiniti neplodnima. No, ako želite osnovati koloniju, morate se razmnožavati, zar ne?', ispričala je Maggie Lieu za Independent.

Putnici na Mars upozoreni su je nagrada za njih isključivo jednosmjerna karta. Naime, svako putovanje na taj planet za četiri osobe stoji šest milijardi dolara, oko 42 milijarde kuna. No, Maggie je ipak optimistična glede povratka na Zemlju:

'Tehnologija brzo napreduje. NASA također šalje svoju misiju na Mars, tako da možda uhvatim vožnju s njima.'

Među 100 odabranih je i jedan Hrvat, arheolog iz Osijeka Marko Lukić. Više o njemu možete pogledati u videu.



Projekt 'Mars One', iza kojeg stoji nizozemska neprofitna organizacija, dio je stručnjaka ocijenio nemogućim i neostvarivim.


DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene