Oluja Florence koja hara jugoistokom Sjedinjenih Država u nedjelju je oslabila na tropsku depresiju, no vlasti i dalje upozoravaju na opasnost od poplava.

Galerija


Nacionalni centar za uragane (NHC) ukinuo je upozorenja na oluju za Sjevernu i Južnu Karolinu, no objavio je da se očekuje prekomjerna količina padalina u obje savezne države.

Vezani članci Poplava u Veneciji (Foto: AFP) Nevrijeme poharalo središnju Europu: Vodostaj Drave u Austriji na stoljetnim razinama, u Italiji u oluji osam poginulih Posljedice uragana Florence (Foto: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP) Nakon uragana Florence stanovnicima prijete katastrofalne poplave, najmanje 13 mrtvih

NHC je dodao kako postoji i opasnost od tornada, a da će vjetrovi u narednim danima oslabiti.

U oluji je poginulo najmanje dvanaestero ljudi, piše BBC, uključujući majku i dijete na čiju je kuću palo drvo te ženu koju je pogodio srčani udar, a do koje nije uspjela stići hitna pomoć.

Službenici u Sjevernoj Karolini upozorili su u subotu da će poplave biti samo još gore te su savjetovali lokalne stanovnike da ne voze.

Vlasti grada Fayetteville u toj saveznoj državi naredili su hitnu evakuaciju stanovnika koji žive između dvije rijeke, prenosi BBC.

"Ako odbijate otići tijekom ove obavezne evakuacije, morate poduzeti korake poput obavještavanja svojih bližnjih jer je gubitak života veoma, veoma vjerojatan", upozorio je gradonačelnik Mitch Colvin, dodavši kako "najgore tek dolazi". (Hina)