Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Olmert: 'Izrael ima muklearno oružje', Vlada ga demantirala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski premijer Ehud Olmert jučer je, suprotno četrdesetgodišnjoj politici namjerne dvosmislenosti, u razgovoru za SAT 1 neizravno priznao da Izrael posjeduje nuklearno oružje, a nakon objavljivanja spornog intervjua izraelska vlada je priopćila da je Olmert krivo shvaćen.

U razgovoru za njemačku TV postaju Sat 1, u izvatku koji je prikazan u Izraelu, premijeru je bilo postavljeno pitanje da li nuklearni arsenal Izraela - čije postojanje dosad nikad nije javno priznato - potkopava prigovore sa Zapada Iranu zbog njegovih nuklearnih aktivnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sud još neće podignuti optužnicu protiv Olmerta Slika nije dostupna Olmert i Sarkozy suglasni o neprihvatljivosti iranskog atomskog oružja

"Izrael je demokratska zemlja koja nikome ne prijeti ... Iran jasno, glasno i otvoreno prijeti brisanjem Izraela sa zemljovida", odgovorio je uzbuđeni Olmert.

"Možete li reći da je to ista razina, kad nastoje doći do nuklearnog oružja, kao Amerika, Francuska, Izrael i Rusija?", upitao je Olmert, a neki su izraelski analitičari odmah to protumačili priznanjem da židovska država doista posjeduje nuklearni arsenal.

Iako se dugo sumnja da ima nuklearno oružje, Izrael te sumnje nikad nije javno potvrdio, ograničavajući se tek na tvrdnju da neće biti prva zemlja s nuklearnim oružjem na Bliskom istoku.

Nedugo nakon objavljivanja intervjua u Izraelu, državna je televizija citirala dužnosnike iz ureda premijera koji su rekli da Olmert spominjući Ameriku, Francusku, Izrael i Rusiju nije govorio o nuklearnim silama, već o demokratskim zemljama, a istu je argumentaciju upotrijebio i glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mark Regev.

Olmertova glasnogovornica Miri Eisen, koja se nalazi s Olmertom na putu u Njemačkoj, rekla je kako premijer nije mislio reći da Izrael ima ili nastoji pribaviti atomsko oružje.

"Ne, on nije rekao ništa takvo", rekla je.

Pitanje nuklearne sposobnosti Izraela u žižu zanimanja došlo je prošlog tjedna kad je novi američki ministar obrane Robert Gates na ispitivanju pred senatskim odborom rekao da Izrael posjeduje atomsko oružje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene