Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeno potvrđeno

Janukovič u bijegu, za njim izdana tjeralica zbog masovnih ubojstava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič i službeno se nalazi u bijegu, objavio je ukrajinski ministar policije Arsen Arkov na svojem Twitter profilu.

18:17 Ruski premijer Dmitrij Medvedev izrazio je u ponedjeljak "ozbiljne sumnje" u legitimnost novih vlasti u Ukrajini, pošto je u subotu svrgnut predsjednik Viktor Janukovič i imenovan privremeni predsjednik.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Vladimir Zelenski 95 milijardi dolara pomoći Zelenski zahvalio Amerikancima na velikom paketu pomoći, Rusi im poručili: "To će uništiti Ukrajinu"

"Danas nemamo s kime razgovarati. Zakonitost cijelog niza organa na vlasti izaziva ozbiljne sumnje", rekao je Medvedev, prenose ruske agencije.

"Ako ljude koji se šeću Kijevom s crnim maskama i kalašnjikovima smatramo vladom, bit će nam teško raditi s takvom vladom", dodao je.

Ruski premijer je također kritizirao stajalište Zapada prema novim vlastima, jer smatra apsurdnim njihovo priznavanje. "Neki naši zapadni partneri smatraju da je vlada zakonita. Ne znam koji su ustav čitali, ali čini mi se da je apsurdno rezultat pobune smatrati legitimnim", objasnio je.

17:50 Ukrajinski parlament imenovao je u ponedjeljak Stepana Kubiva, zastupnika s iskustvom u bankarstvu, novim guvernerom ukrajinske središnje banke.

12:48 Ukrajina je u ponedjeljak, nakon opoziva predsjednika Viktora Janukoviča, objavila da joj treba 35 milijardi američkih dolara strane pomoći u iduće dvije godine.

Ukrajinsko ministarstvo financija zatražilo je organizaciju međunarodne donatorske konferencije i poručilo da zemlji prva pomoć treba za tjedan do dva. Uz to, ministar energetike Eduard Stavicki izrazio je nadu da se cijena ruskog plina neće mijenjati.

"Zadnja dva dana imali smo konzultacije i sastanke s europskim i američkim veleposlanicima i drugim državama i financijskim institucijama o hitnoj makrofinancijskoj pomoći Ukrajini", kaže se u priopćenju ministra financija Jurija Kolobova.

Međunarodna donatorska konferencija trebala bi po ministarstvu okupiti predstavnike Europske unije, SAD-a i MMF-a.

12:19 Rusija vjeruje da američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice treba pozvati vodstvo svoje zemlje, prije nego li rusko vodstvo, na izbjegavanje upotrebe sile, prenosi u ponedjeljak ruska agencija Interfax pozivajući se na izvor u ruskom ministarstvu vanjskih poslova.

Rice, savjetnica Baracka Obame, kazala je u nedjelju da bi mogućnost da Rusija pošalje snage u Ukrajinu bila "velika pogreška".

Rusija poručila SAD-u: Vodite računa o vlastitoj upotrebi sile

"Vidjeli smo stručne procjene Susan Rice, koje se temelje na opetovanim američkim vojnim intervencijama na brojnim mjestima u svijetu, posebice tamo gdje američka administracija smatra da su ugrožena načela zapadne demokracije ili vladajući režimi počinju izmicati kontroli", navodi Interfax riječi izvora iz ruskog ministarstva.

11:49 Europska unija spremna je ponuditi "značajnu" financijsku pomoć Ukrajini kada oformi novu vladu, a trebala bi joj ponuditi i jasnu europsku perspektivu, rekao je europski povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn.

"Važno je da ponudimo jasnu europsku perspektivu ukrajinskom narodu koji je pokazao predanost europskim vrijednostima", rekao je Rehn u nedjelju nakon sastanka sa svjetskim financijskim čelnicima (G20) u Sydneyju.

"Spremni smo osigurati značajnu financijsku pomoć Ukrajini kada političko rješenje, utemeljeno na demokratskim načelima, bude finalizirano i kada bude formirana nova vlada koja će se iskreno i ozbiljno posvetiti institucionalnim i gospodarskim reformama", rekao je.

Na pitanje kolika bi ta pomoć mogla biti, Rehn je rekao da EU upravo procjenjuje koliko je Ukrajini potrebno. "Moramo biti dorasli izazovu ovog povijesnog trenutka", rekao je.

10:23 Vršitelj dužnosti ministra unutarnjih poslova Arsen Arkov na svojem je Facebook profilu napisao kako je Janukovič, zajedno sa svojim šefom administracije Andrijem Kljujevim, iz Kijeva dosta "krivudao" po zemlji. Prvo je pobjegao u Harkiv pa u svoju bazu u Donjetsku gdje su ga zaustavili graničari da ne odleti izvan zemlje. Nakon toga otišao je na krimski poluotok, prenosi Reuters.

Otamo je krenuo opet u drugom smjeru, nakon što je doznao da ga na vojnom aerodromu Belbek na Krimu, čekaju snage sigurnosti. U svojoj privatnoj rezidenciji, u regiji Blaklava, okupio je svoje tjelohranitelje i dao im izbor da ostanu uz njega ili da odu, dodao je Avkov. Nekolicina ga je napustila.

Otamo je Janukovič s preostalim tjelohraniteljima i s tri automobila otišao u nepoznatom smjeru, rekao je Avkov.

9:57 Za Janukovičem je izdana tjeralica zbog sumnje na počinjenje masovnih ubojstava tijekom prosvjeda u Kijevu. Posljednji put je navodno viđen u svojoj rezidenciji na Krimu, prenosi RT.

9:30 - Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je nalog za uhićenje Viktora Janukoviča.

08:00 - Službena Moskva osudila je micanje s vlasti Viktora Janukoviča, kojeg su s pozicije predsjednika maknuli zastupnici u parlamentu novim glasovanjem, prenosi BBC.

'Očekuje nas teška zadaća'

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov rekao je u nedjelju da će Ukrajina nastojati poboljšati odnose s Rusijom, ali je jasno dao do znanja da će prioritet biti povratak Kijeva europskim integracijama.

U obraćanju javnosti Turčinov je posebno naglasio da novi ukrajinski državni vrh očekuje veoma teška zadaća nakon pada Viktora Janukoviča, napose stabiliziranje gospodarstva koje je, rekao je, pred stečajem i 'srlja u ponor'. 'Svjesni smo važnosti veza s Rusijom i spremni smo na dijalog s ruskim čelništvom kako bismo odnose s tom zemljom gradili na novim, doista ravnopravnim i dobrosusjedskim temeljima', rekao je.

Turčinov je ipak dodao: 'Drugi prioritet je povratak na put europskih integracija ... Moramo se vratiti u obitelj europskih naroda'.

Turčinov, predsjednik parlamenta, dobio je predsjedničke ovlasti privremeno nakon glasovanja u parlamentu u nedjelju prijepodne.

Rekao je da je gospodarstvo u škripcu i da je njegov oporavak najvažnija zadaća. 'Za razliku od svjetskog gospodarstva koje se oporavlja, ukrajinsko je pred ponorom i na rubu stečaja', kazao je.

'Zadaća nove vlade je zaustaviti pad u ponor, stabilizirati tečaj, jamčiti pravodobnu isplatu plaća i mirovina, ponovno zadobiti povjerenje ulagača te promicati razvoj poduzeća i otvaranje novih radnih mjesta'.

Stanovnici Krima traže odcjepljenje, Putin pozorno prati sve

PUCNJAVA NA AERODROMU Dramatičan bijeg Janukoviča iz Ukrajine

Lew preporučuje Ukrajini da se obrati MMF-u

Američki ministar financija Jack Lew preporučio je Ukrajini da što prije počne pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom oko paketa pomoći kad prijelazna vlada preuzme dužnost u Kijevu.

Lew je razgovarao s predstavnikom oporbe Arsenijem Jacenjukom tijekom povratka u Washington sa summita G20 u Sydneyu. Sjedinjene Države, zajedno s Europom i ostalima u međunarodnoj zajednici, spremni su dopuniti program pomoći MMF-a kako bi se ublažio učinak reformi na osiromašeno ukrajinsko stanovništvo, rekao je dužnosnik američkog ministarstva financija.

Osbourne: Osigurati Ukrajini pomoć kroz MMF i EU

Velika Britanija spremna je osigurati podršku Ukrajini kroz planove koje bi osmislili Međunarodni monetarni fond i Europska unija, rekao je u ponedjeljak britanski ministar financija George Osbourne.

"Još je rano, ali izgleda da je narod Ukrajine odlučio povesti svoju zemlju prema budućnosti, čvršće se povezati s Europom i mislim da bismo mi to trebali objeručke prihvatiti", rekao je Osbourne novinarima u Singapuru. "Mi trebamo biti spremni osigurati financijsku podršku kroz organizacije kao što je MMF", dodao je on.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton putuje u ponedjeljak u Kijev gdje će razgovarati o načinu izlaska iz političke krize i stabilizacije gospodarstva u toj zemlji.

Ashton se u ukrajinskoj prijestolnici treba sastati s glavnim akterima i razgovarati o pomoći EU-a u pronalaženju trajnog rješenja za političku krizu te o mjerama za stabiliziranje gospodarske situacije u zemlji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene