Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANGELIN NASLJEDNIK

Prisegnuo novi njemački kancelar Olaf Scholz. Nije izgovorio "Tako mi Bog pomogao"

Novi njemački kancelar Olaf Scholz svečano je u srijedu prisegnuo u Bundestagu, čime je i formalno preuzeo kancelarsku funkciju.

"Zaklinjem se da ću svu svoju moć posvetiti njemačkom narodu i u njegovu korist i zaštitu. Držat ću se i štititi njemački ustav i zakone, savjesno ću ispunjavati svoje zadaće i štititi svakoga", rekao je novi njemački kancelar Olaf Scholzčitajući iz Ustava.

Scholz se, kao i posljednji socijaldemokratski kancelar prije njega Gerhard Schroeder, odrekao prisegu okončati riječima: "Tako mi Bog pomogao".

Scholza su prije toga zastupnici Bundestaga izabrali za novog kancelara, nakon čega je od predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera primio kancelarsku povelju.

Nakon prisege Olafa Scholza ministarske povelje od predsjednika Steinmeiera bi trebalo primiti i 16-ero ministrica i ministara socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, nakon čega bi i oni trebali prisegnuti pred Bundestagom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prije primopredaje vlasti Nijemci potpisali koalicijski ugovor za zelenu tranziciju i modernizaciju: ''Nemamo nikakvih iluzija...''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 16 godina na vlasti Zbogom Mutti! Njemačka vojska se tradicionalnim mimohodom oprostila od Angele Merkel

Scholz bi tijekom poslijepodneva trebao u kancelarskom uredu preuzeti dužnost od dosadašnje kancelarke Angele Merkel. Istu proceduru bi tijekom dana trebali proći i ministrice i ministri nove vlade.

Olaf Scholz je pobjedom SPD-a na izborima preuzeo pregovore o stvaranju koalicijske vlade koju, osim SPD-a, sačinjavaju stranke Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP). Pregovori koji su trajali desetak tjedana okončani su jučer potpisivanjem koalicijskog ugovora.

Među glavne planove nove vlade spada ispunjavanje klimatskih ciljeva te obnova zemlje posebice što se tiče projekata digitalizacije i stanogradnje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene