Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Zaštita od radijacije

Oko Fukushime će se graditi ledeni zid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanske će vlasti potrošiti gotovo pola milijarde američkih dolara za deaktivaciju teško oštećene nuklearne elektrane u Fukushimi. Dio novca otići će na izgradnju svojevrsnog ledenog podzemnog zida.

Japanska vlada obećala je u utorak skoro 500 milijuna dolara za deaktiviranje nuklearne elektrane Fukushime koja je oštećena u katastrofalnom potresu 2011. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obećao otkloniti nedostatke Upravitelj Fukushime: Priznajemo, situacija je opasna! Slika nije dostupna Povišena radioaktivnost? Razbolio se direktor Fukushime

'Svijet gleda možemo li izvesti sanaciju nuklearne elektrane Fukushime, uključujući i rješavanje pitanja kontaminirane vode', rekao je premijer Shinzo Abe ministrima koji su se sastali kako bi odobrili plan.

>> Istjecanje radioaktivne vode u Fukushimi: Japan obećao 'radikalne mjere'

Međutim, komentira Reuters, objavljenim mjerama se ne rješava u potpunosti pitanje kontaminirane vode, nije jasna sudbina sadašnjeg vlasnika elektrane TEPCO-a, a nije jasno ni tko će platiti cijeli račun, jer vladinih 500 milijuna dolara predstavlja tek dio troška deaktiviranja elektrane.

'To je pitanje javne sigurnosti, zato država mora preuzeti vodeću ulogu i to što je brže moguće. Poslije ćemo vidjeti tko će snositi trošak', rekao je na konferenciji za novinare ministar gospodarstva Akira Amari.

Na drugoj konferenciji za novinare državni tajnik Yoshihide Suga rekao je da će vlada potrošiti 47 milijardi jena (473 milijuna dolara), od čega će 32 milijarde biti za igradnju velikog podzemnog zida od smrznute zemlje oko reaktora kako bi se zaustavilo istjecanje podzemnih voda i 15 milijardi jena za poboljšanje sustava pročišćavanja vode kako bi se smanjila radioaktivnost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene