Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ogromna crna rupa u dubokom svemiru "probudila" se nakon 26 godina, objavila je Europska svemirska agencija (ESA).


ESA-in satelit Integral tijekom prošlog tjedna zapazio je provalu svjetla visoke energije koju je proizvela crna rupa koja "guta" materijal svoje zvijezde.

Vezani članci Slika nije dostupna PROŽDRLJIVA POPUT ZVIJERI Konačno zabilježeno kako crna rupa 'guta' zvijezdu Slika nije dostupna 'Galaktički cenzus': Objavljena najdetaljnija 3D karta Mliječne staze ikad, s više od milijardu zvijezda

V404 Cygni naziv je sustava koji se sastoji od crne rupe i zvijezde koje orbitiraju jedna oko druge. Nalazi se u našoj galaksiji, Mliječnoj stazi, točnije, u zviježđu Cygnus ili Labud, a od nas je udaljen gotovo 8000 svjetlosnih godina.

V404 Cygni nije bio ovako aktivan još od 1989. godine, kada su ga promatrali japanski satelit Ginga i visokoenergetski instrumenti na svemirskoj postaji Mir. U ESA-i vjeruju da je do promjene najvjerojatnije došlo zbog polaganog nakupljanja materijala u disku dok nije prijeđena granica, kada je došlo do dramatične promjene u načinu na koji se crna rupa "hrani" tijekom kratkog razdoblja.

'Ponašanje ovog izvora u ovom trenutku je iznimno, s opetovanim jarkim bljeskovima svjetla u vremenskim razmacima kraćima od jednog sata, što je nešto što se rijetko viđa u drugim sustavima crnih rupa', rekao je Erik Kuulkers iz ESA-e, znanstvenik zadužen za rad na projektu Integral. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook