Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznimno ponašanje

Ogromna crna rupa probudila se nakon 26 godina sna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ogromna crna rupa u dubokom svemiru "probudila" se nakon 26 godina, objavila je Europska svemirska agencija (ESA).

ESA-in satelit Integral tijekom prošlog tjedna zapazio je provalu svjetla visoke energije koju je proizvela crna rupa koja "guta" materijal svoje zvijezde.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 12-godišnja misija Dovedena u pitanje jedna od ključnih teorija o stvaranju Sunčeva sustava Slika nije dostupna Točka bez povratka PROŽDRLJIVA POPUT ZVIJERI Konačno zabilježeno kako crna rupa 'guta' zvijezdu

V404 Cygni naziv je sustava koji se sastoji od crne rupe i zvijezde koje orbitiraju jedna oko druge. Nalazi se u našoj galaksiji, Mliječnoj stazi, točnije, u zviježđu Cygnus ili Labud, a od nas je udaljen gotovo 8000 svjetlosnih godina.

V404 Cygni nije bio ovako aktivan još od 1989. godine, kada su ga promatrali japanski satelit Ginga i visokoenergetski instrumenti na svemirskoj postaji Mir. U ESA-i vjeruju da je do promjene najvjerojatnije došlo zbog polaganog nakupljanja materijala u disku dok nije prijeđena granica, kada je došlo do dramatične promjene u načinu na koji se crna rupa "hrani" tijekom kratkog razdoblja.

'Ponašanje ovog izvora u ovom trenutku je iznimno, s opetovanim jarkim bljeskovima svjetla u vremenskim razmacima kraćima od jednog sata, što je nešto što se rijetko viđa u drugim sustavima crnih rupa', rekao je Erik Kuulkers iz ESA-e, znanstvenik zadužen za rad na projektu Integral. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene