Oglasila se Tajana Gudenus, Srpkinja iz Hrvatske koja se pojavljuje na snimci zbog koje je pala austrijska vlada.

Galerija


Tajana Gudenus oglasila se preko svojih odvjetnika i istaknula da nije odgovorna za pad austrijske vlade niti je na bilo koji način utjecala na događanja koja su dovela do ostavke Heinz-Christiana Strachea.

Vezani članci Slika nije dostupna EU poručuje: Balkan mora preuzeti odgovornost za pitanje izbjeglica Slika nije dostupna Brdo kod Kranja: Proširenje EU-a na Balkan mora ostati strateški prioritet

"Ja nisam odgovorna za pad austrijske vlade niti sam na bilo koji način utjecala na događanja koja su dovela do političkih posljedica i ostavke vicekancelara Savezne republike Austrije", navela je Tajana Gudenus u pisanoj izjavi, prenosi Dnevni Avaz.

Pismom se oglasilo i odvjetničko društvo Stojković, koje zastupa Tajanu Gudenus i koje je navelo da "označavanjem njihove klijentice kao nekoga tko svojom "fatalnom privlačnošću" utječe na politička događanja odnosno označavanjem kao nekoga tko predstavlјa toliko moćnu figuru koja je u mogućnosti da svojim ponašanjem dovode do pada vlade jedne od vodećih država Europske unije, ona postaje meta i ugrožava se njezina sigurnost".

Tajana Gudenus supruga je šefa zastupničkog kluba FPÖ-a Johana Gudenusa, jednog od aktera u kompromitirajućem videu. Kako piše "Deutsche Welle", riječ je o mladoj ženi koja potječe iz srpske obitelji iz Hrvatske.

Navodi se da je Tatjana Gudenus, rođena Tajčić, zajedno s obitelji izbjegla u Banju Luku nakon početka rata 1992. godine, te da odatle seže i njezino poznanstvo s Miloradom Dodikom, koji je bio na njihovoj svadbi.

Podsjetimo, na snimkama koje su objavili Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung, Strache i njegov suradnik Johann Gudenus, sadašnji predsjednik zastupničkog kluba FPÖ-a, u srpnju 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja im se predstavila kao ruska poduzetnica. Strache joj za novac nudi prednost pri dodjeli javnih natječaja u Austriji.

Skandal koji potresa austrijsku političku pozornicu završio se Stracheovom ostavkom na sve dužnosti, pa tako i na vicekancelarsku, a potom i odlaskom svih ministara FPO-a iz vlade.

Predsjednik austrijskog parlamenta zakazao je za ponedjeljak 27. svibnja glasanje o povjerenju kancelaru Sebastianu Kurzu, koji je oslabljen nakon odlaska partnera krajnje desnice (FPOe) nakon afere Ibiza.

Predsjednik parlamenta Wolfgang Sobotka, koji je, kao i Kurz, član Austrijske pučke stranke (OeVP), predložio je u utorak da se prijedlog o glasanju o povjerenju prouči nakon nedjeljnih europskih izbora "radi mirne rasprave utemeljene na činjenicama".

Pošto se u subotu raspala koalicija desnice i krajnje desnice nakon objavljivanja tajne videosnimke koja kompromitira nacionalističkog čelnika Heinza-Christiana Strachea, politička kriza u Austriji se širi i sada prijeti kancelaru Sebastianu Kurzu (32).

Prijedlog o glasanju o nepovjerenju podnijela je manja oporbena stranka Jetz (zeleni), ali socijaldemokrati i stranka krajnje desnice FPOe nisu isključili mogućnost da joj pruže potporu, što bi im omogućilo da dobiju većinu kako bi srušili predsjednika vlade prije prijevremenih parlamentarnih izbora planiranih početkom rujna. (MT/Hina)

Oglasio se Ured Angele Merkel o puštanju pjesama Marka Perkovića Thompsona tijekom predizbornog skupa u Zagrebu