Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 15 godina

OESS: Zatvaranje ureda u RH značajan uspjeh Hrvatske i OESS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zatvaranje Ureda Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Zagrebu, s krajem tekuće godine, predstavlja značajan uspjeh kako Hrvatske tako i OESS-a, zaključeno je na 18. sastanku Ministarskog vijeća OESS-a, koje se u utorak i srijedu održava u Vilniusu.

Pod predsjedanjem Republike Litve, u Vilniusu se 6. i 7. prosinca održava 18. sastanak Ministarskog vijeća OESS uz sudjelovanje ministara vanjskih poslova i drugih visokih dužnosnika 56 država članica, a hrvatsko izaslanstvo predvodi državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Mario Nobilo, priopćeno je iz MVPEI-a.

Na sastanku se razmatra niz pitanja iz domene aktivnosti i djelovanja OESS-a, s posebnim naglaskom na ostvarivanje ciljeva istaknutih u Deklaraciji iz Astane, usvojenoj na prošlogodišnjem sastanku na vrhu OESS-a, kao i pregled ostvarenog napretka u sve tri dimenzije rada Organizacije - političko-vojnoj, gospodarskoj i ekološkoj te ljudskoj dimenziji.

Predsjedavajući Ministarskog vijeća OESS-a, litavski ministar vanjskih poslova Audronius Ažubalis, u uvodnom se izlaganju, u okviru pregleda postignuća OESS-a tijekom 2011. osvrnuo i na pitanje predstojećeg zatvaranja Ureda OESS-a u Zagrebu s krajem tekuće godine, ocijenivši ga značajnim uspjehom kako Republike Hrvatske tako i cjelokupne Organizacije.

U izlaganjima litavskog predsjedništva kao i pojedinih država sudionica OESS-a, predstojeće zatvaranje Ureda, a slijedom uspješnog ispunjenja njegovog mandata, ocijenjeno je kao odličan primjer i potencijalni model kako za regiju jugoistočne Europe tako i cjelokupni prostor OESS-a. Zatvaranje Ureda OESS-a u Zagrebu predstavlja tehničko pitanje koje će se nastaviti razmatrati u predstojećim danima u okviru Stalnog vijeća OESS-a u Beču, a u cilju utvrđivanja relevantnih modaliteta.

U svojem je izlaganju, Nobilo ukazao na značajan doprinos 15-godišnje nazočnosti OESS-a u Hrvatskoj u demokratskom razvitku zemlje, naglasivši da je Hrvatska prošla kroz proces trostruke tranzicije - iz socijalističkog u demokratsko društvo, iz rata i razaranja do ostvarivanja trajnog mira i stabilnosti te proces pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Ruski bombarder obavještajni kanali Dio Europe na nogama, stižu dramatična upozorenja: "Rusija se sprema za dugotrajni rat sa Zapadom, evo što rade!" Ilustracija Tko je Nicholas Rossi? Očajni pokušaji da izbjegne suđenje: Muškarac optužen za silovanja lažirao smrt, njegov novi plan je još biziarniji

Posebno je naglašen povijesni značaj predstojećeg potpisivanja Pristupnog ugovora s Unijom te je, imajući u vidu predviđeno članstvo Republike Hrvatske u EU od 1. srpnja 2013. godine, istaknuta opredijeljenost za nastavak promicanja sigurnosti, stabilnosti i razvitka u jugoistočnoj Europi kao i nastavak pružanja pomoći državama regije u institucionalnom približavanju EU i NATO, prema priopćenju.

Nobilo je ukazao i na značajne pozitivne rezultate ostvarene u kontekstu dvaju pitanja obuhvaćenih mandatom Ureda OESS-a u Zagrebu - praćenja suđenja za ratne zločine i provedbu Programa stambenog zbrinjavanja povratnika - koji su i rezultirali ocjenom o ispunjenju mandata postojeće terenske nazočnosti OESS-a u Republici Hrvatskoj.

Predsjedanje OESS-om u 2012. preuzima Irska, a nastavak aktivnog i konstruktivnog doprinosa Hrvatske aktivnostima OESS-a u sve tri dimenzije je potvrđen. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene