Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sven Mary, odvjetnik glavnooptuženog za pariške napade Salaha Abdeslama, u ponedjeljak će tužiti pariškog državnog odvjetnika Francoisa Molinsa zbog povrede tajnosti istrage, piše u nedjelju belgijski tisak.


Pariški državni odvjetnik je na tiskovnoj konferenciji u subotu navečer objavio da je Abdeslam, uhićen u petak u Bruxellesu, rekao belgijskim istražiteljima da se "htio raznijeti na Stade de Franceu" na dan napada, ali je "odustao".

Vezani članci Koronavirus, Francuska Lockdown se isplatio: Imaju najmanje novih slučajeva zaraze od kolovoza, no jedna brojka im se vrlo sporo smanjuje Koronavirus, bolnica U potrazi za nultim pacijentom došli do zapanjujućeg otkrića: Virus je došao mjesec dana prije potvrde prvih slučajeva?

"Iznošenje u javnost dijela Abdeslamova saslušanja na tiskovnoj konferenciji je nezakonito", rekao je ogorčeni Sven Mary, a prenosi belgijski dnevnik na francuskom jeziku Le Soir.

"Prekršio je tajnost istrage. Dosad nitko nije iznosio podatke iz istrage, samo o zdravstvenom stanju mog klijenta i o daljnjem tijeku procedure", rekao je za flamanski dnevnik De Standaard.

Belgijski odvjetnik je kritizirao i način rada Francoisa Molinsa. "Ne vidim zašto pariški državni odvjetnik mora tijekom belgijske istrage izlaziti u javnost u ovoj fazi. Očito je da postoje kulturne razlike između Belgije i Francuske u sudskim priopćenjima za javnost", obrazložio je Mary za javnu televizijsku mrežu RTBF.

"Nas ne obvezuje ono što se događa u Francuskoj. Naprotiv, njih obvezuje tajnost istrage u Belgiji", požalio se taj poznati bruxelleski odvjetnik.

Ipak, francuski i belgijski zakon o kaznenom postupku omogućuju državnom odvjetniku da se u nekim prigodama izuzme od obveze tajnosti istrage.

"Kako bi spriječio širenje djelomičnih ili netočnih informacija ili kako bi zaustavio narušavanje javnog reda, državni odvjetnik može, po službenoj dužnosti i na zahtjev istražnog sudca ili strana, objaviti objektivne podatke iz procedure koji ne sadrže nikakvu ocjenu o utemeljenosti optužaba iznesenih protiv osumnjičenika", piše u članku 11 francuskog kaznenog zakona. (Hina)