Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odvjetnici Alija Agce traže njegovo puštanje na slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnici Mehmeta Alija Agce koji je 1981. godine pokušao ubiti papu Ivana Pavla II, podnijeli su zahtjev za njegovim puštanjem iz zatvora 18. siječnja. U zahtjevu su objasnili su kako zakonske promjene znače da je ranije određeni datum njegova puštanja iz zatvora 2010. bez zakonske utemeljenosti.

Agcini odvjetnici, koji su zahtjev uputili uredu glavnog tužitelja u Ankari, zahtijevaju njegovo puštanje na slobodu 18. siječnja ove godine. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobit će odštetu Oslobođen nakon 32 godine: Zatvorili ga za trostruko ubojstvo koje nije počinio Ilustracija Reagiralo i veleposlanstvo Smrtonosno upoznavanje uzelo osam života: I komičar pronađen mrtav, sve žrtve povezuje jedna stvar

Bivši desničar i kriminalac u talijanskom je zatvoru nakon pokušaja ubojstva Pape odslužio 19 godina. 

Papa Ivan Pavao II posjetio ga je u zatvoru te mu je 2000. godine oprostio. Sadržaj njihova razgovora u Agcinoj zatvorskoj ćeliji ostalo je tajnom. Papa je umro 2005. godine.

Nakon toga Agca je izručen Turskoj gdje je nastavio s odsluženjem zatvorske kazne zbog ubojstva glavnog urednika jednih novina, liberala Abdija Ipekcija koje je počinio 1979.godine, a optužnica ga je teretila i za druge manje zločine.

Agca je nakratko 2006. pušten iz zatvora, no u Turskoj je taj potez pokrenuo niz prosvjeda. Turski Vrhovni sud donio je odredbu o njegovu povratku u zatvor, uz objašnjenje da je još prerano pustiti ga na slobodu. Tužiteljstvo je izračunalo da bi Agca u zatvoru trebao biti do 18. siječnja 2010.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene