Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žigmanov kaže kako lošem položaju Hrvata u Vojvodini pridonosi i nedovoljna skrb, napose ona materijalna, matične domovine Hrvatske.


Odnosi Srbije i Hrvatske na najnižoj su točki od 2000., o čemu svjedoče brojni nesporazumi te javne polemike dužnosnika dvije države, ocijenio je u četvrtak politički analitičar i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov u izjavi za hrvatske medije u Vojvodini.

Vezani članci Kafići u Zagrebu, ilustracija Od danas na snazi neke blaže mjere: Kafići će raditi do ponoći, moguće je da se i navijači vrate na tribine Aleksandar Vučić (Foto: AFP) "I jedni i drugi smo premali da si možemo priuštiti luksuz da se žestoko tučemo"

On ističe da dvije države već dulje vrijeme imaju odnose niskoga intenziteta, što je razvidno iz nesporazuma glede broja nestalih u ratnim sukobima devedesetih, iz činjenice da Srbija još nema imenovanog veleposlanika u Hrvatskoj, kao i iz činjenice kako nije došlo do službenog susreta predsjednice Hrvatske i predsjednika Srbije u jednoj od ove dvije zemlje.

"Mislim da će zbog toga odnosi Srbije i Hrvatske ostati na minimalnoj razini i imat će uglavnom negativan predznak. No na perspektivu tih veza utjecat će i približavanje Srbije europskim integracijama", naveo je Žigmanov.

Dodao je kako zbog tenzija u komunikaciji čelnika dvije zemlje nema izravnih pritisaka na Hrvate u Vojvodini, no vidljiva je nespremnost državnih vlasti da se realiziraju dugo tražena prava na osiguravanje udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku te na izravnu zastupljenost političkog predstavnika zajednice u Skupštini Srbije.

Žigmanov primjećuje kako lošem položaju Hrvata u Vojvodini pridonosi i nedovoljna skrb, napose ona materijalna, matične domovine Hrvatske.

"Usporedbe radi. Mađarska vlada je najavila je da će sa skoro tri milijuna eura poduprijeti projekte vojvođanskih Mađara u području obrazovanja, informiranja i socijalne zaštite. A prije nekoliko tjedana objelodanjeno je kako je podijelila blizu 38 milijuna eura za programe u području gospodarstva mađarske zajednice", istaknuo je Žigmanov.

U odnosu na to, dodao je, pomoć Hrvatske hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji "djeluje posve groteskno - dijeli se unazad nekoliko godina za sva područja društvenog života, a najviše za kulturu, ukupno 85 tisuća eura i to uz dosta složene procedure".

"Očito, riječ je o sredstvima koja su više od dva puta manja od najmanje donacije Mađarske jednom programu. Cinik bi stoga mogao primijetiti da Mađarska zbog neznatnosti pomoći koju Republika Hrvatska dijeli Hrvatima u Vojvodini tu pomoć vjerojatno ne bi dijelila... Glede svega, valja istaknuti kako su Hrvati u Vojvodini vrlo vjerojatno najsiromašniji Hrvati na svijetu te da žive u najnepovoljnijem društvenom ambijentu", zaključio je Žigmanov u izjavi za hrvatske medije u Vojvodini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook