Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojni nesporazumi

'Odnosi Srbije i Hrvatske na najnižoj razini od 2000.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žigmanov kaže kako lošem položaju Hrvata u Vojvodini pridonosi i nedovoljna skrb, napose ona materijalna, matične domovine Hrvatske.

Odnosi Srbije i Hrvatske na najnižoj su točki od 2000., o čemu svjedoče brojni nesporazumi te javne polemike dužnosnika dvije države, ocijenio je u četvrtak politički analitičar i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov u izjavi za hrvatske medije u Vojvodini.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

On ističe da dvije države već dulje vrijeme imaju odnose niskoga intenziteta, što je razvidno iz nesporazuma glede broja nestalih u ratnim sukobima devedesetih, iz činjenice da Srbija još nema imenovanog veleposlanika u Hrvatskoj, kao i iz činjenice kako nije došlo do službenog susreta predsjednice Hrvatske i predsjednika Srbije u jednoj od ove dvije zemlje.

"Mislim da će zbog toga odnosi Srbije i Hrvatske ostati na minimalnoj razini i imat će uglavnom negativan predznak. No na perspektivu tih veza utjecat će i približavanje Srbije europskim integracijama", naveo je Žigmanov.

Dodao je kako zbog tenzija u komunikaciji čelnika dvije zemlje nema izravnih pritisaka na Hrvate u Vojvodini, no vidljiva je nespremnost državnih vlasti da se realiziraju dugo tražena prava na osiguravanje udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku te na izravnu zastupljenost političkog predstavnika zajednice u Skupštini Srbije.

Žigmanov primjećuje kako lošem položaju Hrvata u Vojvodini pridonosi i nedovoljna skrb, napose ona materijalna, matične domovine Hrvatske.

"Usporedbe radi. Mađarska vlada je najavila je da će sa skoro tri milijuna eura poduprijeti projekte vojvođanskih Mađara u području obrazovanja, informiranja i socijalne zaštite. A prije nekoliko tjedana objelodanjeno je kako je podijelila blizu 38 milijuna eura za programe u području gospodarstva mađarske zajednice", istaknuo je Žigmanov.

U odnosu na to, dodao je, pomoć Hrvatske hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji "djeluje posve groteskno - dijeli se unazad nekoliko godina za sva područja društvenog života, a najviše za kulturu, ukupno 85 tisuća eura i to uz dosta složene procedure".

"Očito, riječ je o sredstvima koja su više od dva puta manja od najmanje donacije Mađarske jednom programu. Cinik bi stoga mogao primijetiti da Mađarska zbog neznatnosti pomoći koju Republika Hrvatska dijeli Hrvatima u Vojvodini tu pomoć vjerojatno ne bi dijelila... Glede svega, valja istaknuti kako su Hrvati u Vojvodini vrlo vjerojatno najsiromašniji Hrvati na svijetu te da žive u najnepovoljnijem društvenom ambijentu", zaključio je Žigmanov u izjavi za hrvatske medije u Vojvodini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene