Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Odnosi Hrvatske i Srbije na zavidnoj su razini'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić ozjavio je u Beču da su odnosi između Srbije i Hrvatske na zavidnoj razini te da se nalaze u ohrabrujućoj fazi.

"Kroz koliko smo teško vrijeme prošli mislim da se u ovom trenutku nalazimo u dosta ohrabrujućoj fazi naših odnosa", izjavio je šef srpske diplomacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u srijedu Putin i Xi Jinping najavili razgovor, situacija sve napetija: "Agresivna retorika zahtijeva raspravu nas i Kineza" Slika nije dostupna procvala ljubav Dva najmoćnija čovjeka u državi jedan o drugom nisu birali riječi, a sad su se složili oko nekoliko bitnih tema. Na pitanje jesu li stali na loptu, dali znakovite odgovore

Dodao je kako "uvijek postoji prostor za poboljšanje naših
bilateralnih odnosa, ali oni su na zavidnom nivou imajući u vidu cjelokupnu kompliciranu prošlost koju smo prošli".

Ministar Jeremić, koji je nepuna dva mjeseca na toj dužnosti, nakon susreta sa austrijskom ministricom vanjskih poslova Ursulom Plassnik ponovio je pred novinarima srpska stajališta glede budućeg statusa Kosova.

"Naša pozicija je jasna. Mi ne možemo pristati na neovisnost dijela našeg teritorija. Ukoliko bude nastavka pregovora Srbija će biti konstruktivni partner", rekao je on.

Dodao je da je "Srbija spremna razmotriti svaki legitimni modalitet samouprave za kosovske Albance, ali nikada neće biti spremna odreći se svog cjelokupnog suvereniteta i integriteta".

Plassnik je kazala da Austrija podržava prijedlog posebnog izaslanika UN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija koji za ovu srpsku pokrajinu predviđa međunarodno nadziranu neovisnost.

"Očekujemo ubrzano rješenje tog zadnjeg pitanja statusa na Balkanu što će biti test i za vanjsku politiku Europske unije kao i za Beograd i Prištinu", kazala je austrijska ministrica vanjskih poslova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene